Kako je legendarna Alfa Romeo dobila svoje ime

1

Alfa Romeo je v svetu avtomobilizma dobro znano in cenjeno ime, večina ljudi pa domneva, da drugi del imena izhaja iz znamenitega Shakespearovega dela, kar pa ne drži. Gre namreč za priimek nekdanjega lastnika podjetja.

Zagotovo bi pomislili, da je šlo za velikega avtomobilskega navdušenca in pionirja avto industrije, pa v resnici temu ni bilo tako. Milanski aristokrat Ugo Stella se je s skupino prijateljev leta 1910 odločil za nakup italijanske podružnice znanega francoskega proizvajalca avtomobilov Darracq in osnoval Anonima Lombardo Fabbrica Automobili, skrajšano A.L.F.A.

Novo podjetje je začelo obratovati 24. junija 1910 in to je datum, ki ga praznujemo kot rojstni dan Alfe Romea, čeprav je znamka drugi del svojega imena dobila leta 1920, ko je podjetje kupil neapeljski poslovnež Nicola Romeo in ji dodal svoj priimek.

Čeprav je A.L.F.A. imela solidne dirkaške in prodajne rezultate, novega lastnika to niti ni preveč zanimalo. Nicolo Romea so zanimale predvsem tovarne, ki jih je sredi velike vojne potreboval za izdelavo streliva in vojaške opreme.

Tudi po koncu iste vojne so vojaška naročila ostala prednostna naloga in človek, ki je podjetju podelil priimek, v resnici ni želel nadaljevati proizvodnje avtomobilov, dokler ni ugotovil, da so na zalogi deli, potrebni za sestavljanje vojaških vozil.

Alfa Romeo je drugi del svojega imena dobila leta 1920, ko je podjetje kupil neapeljski poslovnež Nicola Romeo in znamki dodal svoj priimek.

Entuzijazem peščice zaposlenih, med njimi tudi legend Vittoria Jane in Enza Ferrarija, je privedel do krepitve športnega uspeha podjetja. To ni škodilo ugledu na trgu, zlasti ob upoštevanju dejstva, da je bil novi italijanski vladar Benito Mussolini velik ljubitelj avtomobilskih dirk.

Romeo je družbo izčrpaval toliko časa, dokler so obstajala vojaška naročila, in ko so le ta izginila se je leta 1928 umaknil iz zgodbe, ki ga sploh ni zanimala. Takrat se je s svojim umikom po naključju ali ne sprožil najbolj slavno in vznemirljivo obdobje v zgodovini podjetja, ki sta ga zaznamovala nepozabna modela Alfa Romeo 6C in Alfa Romeo 8C.

 

guest
1 Comment
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Uroš

Alfa Romeo je res znamka, ki čustveno ogreje vsakega alfista kljub vzponom in padcem z modeli skozi zgodovino. Lahko pa osebno potrdim, da tako dinamično voznih avtov kot sta model giulia/stelvio ni na trgu in ne glede na model ali qv 500 ali dizel 150 konjev voznost je vrhunska.