Ali Ferrari blefira?

0

Oboleli Vettel, težave z motorjem in bolid, za katerega šef ekipe Mattia Binotto pravi, da bo v Avstraliji težko zmagal, za Ferrari zagotovo niso sestavine dobrega začetka predsezonskih testiranj.

Označiti Ferrarijev skromen začetek za nočno moro bi bilo pretirano, še posebej potem, ko se je v lanski sezoni Ferrari na dirki sezone močno opekel. Sedaj je situacija obrnjena, Ferrari pa vsaj na videz zaostaja tako za Mercedesom, kot tudi za Red Bullom.

Ferrari je letos s svojim programom bolj konzervativen in se zaenkrat še ne spušča v lov za hitrimi časi. Optimist bi lahko rekel, da Ferrari s tem zgolj zmanjšuje pričakovanja, čeprav je slika vendarle malce slabša, vsaj po podatkih, ki smo jih pridobili v prvem tednu letošnjih testiranj.

Ni skrivnost, da je Ferrari s svojim letošnjim bolidom želel bistveno izboljšati nivo podtlaka, ki je ekipi iz Maranella v lanski sezoni kronično primanjkoval. Potem ko moč pogonske enote v lanski sezoni nikakor ni bila vprašljiva, mora Ferrari nujno najti hitrost v počasnih  in srednje hitrih ovinkih.

Čeprav bodo prava razmerja moči vidna šele na prvi dirki v Melbournu, lahko že sedaj z gotovostjo trdimo, da je Mercedes še zmeraj izredno hiter. Hamilton in Bottas sta imela v prvem tednu odličen ritem na vseh različicah pnevmatik, medtem ko je bil Ferrari vse prej kot prepričljiv.

Na daljših stintih, ki jih je zadnji dan testiranj opravljal Vettel je bilo očitno, da ima Ferrari znova težave s prekomerno obrabo pnevmatik, saj so časi Nemčevih krogov padali bistveno hitreje, kot pri neposrednih konkurentih.

Hamiltonov ritem na simulaciji dirke je bil preprosto impresiven, Britanec pa je bil v povprečju skoraj pol sekunde hitrejši od Maxa Verstappna v Red Bullu. Čeprav Ferrari zaradi okvare motorja ni opravil simulacije dirke, ni bilo težko opaziti, da Ferrarijev bolid iz kroga v krog izgublja tla pod nogami.

Dejstvo je, da Ferrari še ni uporabil polne moči pogonske enote in posledično bomo bo situacija bolj jasna v naslednjem tednu, ko nas čakajo prve simulacije kvalifikacij. Podatek, da se je Bottas že v prvem tednu testiranj približal rekordu steze je zastrašujoč in konkurenca bo za napad na srebrno puščico morala sezono pričeti brez pomanjkljivosti. Tudi če Ferrari blefira, je veliko vprašanje ali sploh obstaja manevrski prostor, ki bi ekipi iz Maranella omogočal napad na Mercedes. Poker ne bo zadoščal, potreben bo Royal Flush.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje