Omejitev dirkaških plač bo najbolj prizadela Hamiltona in Verstappna

0

Formula 1 bo kmalu uvedla omejitev plač dirkačev, največji žrtvi novega pravila pa bosta nedvomno najbolje plačana voznika v karavani – Lewis Hamilton in Max Verstappen.

V zadnjih letih je bila Formula 1 izredno zavezana k cilju zmanjševanja ogromnih stroškov, ki jih morajo za nastop v elitnem razredu motošporta plačati vse ekipe. Razkorak med bogatimi in tistimi manj premožnimi moštvi je tako velik, da postajajo dirke vse bolj predvidljive, z omejevanjem porabe pa želi vodstvo F1 vsaj malce zmanjšati to vrzel.

Formula 1 je to že storila z uvedbo zgornje meje proračuna, ki moštvom omogoča, da porabijo le 122 milijonov evrov na sezono, kar pa ne vključuje stroškov za voznike, kar pa ne vsebuje strošek, ki ga ekipa porabi za dirkaške plače.

Kot poroča La Gazzetta Dello Sport, želi Liberty Media v bližnji prihodnosti predstaviti predlog, po katerem bi skupna zgornja meja za oba voznika znašala 25 milijonov evrov. Ta znesek bi bil tako največji znesek, ki ga lahko moštvo porabi za oba dirkača in rezervne voznike.

Trenutno teh pogojev ne izpolnjujeta najboljši ekipi v Formuli 1. Samo Mercedes Lewisu Hamiltonu na sezono nameni približno 50 milijonov evrov, Valtteriju Bottasu pa več kot 6 milijonov evrov. Red Bull naj bi Max Verstappnu na sezono izplačal 40 milijonov evrov, Sergio Perez pa na račun doda še dodatne štiri.

Hamilton in Verstappen bi tako, v kolikor bi bilo novo pravilo sprejeto, utrpela največje posledice, saj bi si morala svojo plačo znižati za več kot polovico. Omejitev plač bi hkrati ekipam preprečila, da imajo v svojih vrstah dva zvezdniška dirkača, temveč bi morala svoja sredstva pametno vložiti v čimbolj optimalno dirkaško zasedbo.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje