Komentar dirke: Po sedmih letih in pol je trojček Mercedes – Ferrari – Red Bull končno premagan

0

Minilo je več kot sedem let in 146 dirk od zmage Kimija Raikkonena v Avstraliji leta 2013. Do Monze 2020 je bila Finčeva zmaga z Lotus Renaultom zadnja zmaga kakšnega dirkača, ki ne sedi v dirkalniku velikega trojčka Mercedes – Ferrari – Red Bull. Včeraj je to uspelo Pierru Gaslyju, ki je na slavni italijanski stezi vso konkurenco pokoril za volanom dirkalnike ekipe AlphaTauri.

Po dveh dolgočasnih dirkah v Barceloni in v Spaju, je Formula 1 potrebovala Monzo, ki je prinesla kaos, nesreče, preobrate in boj do zadnjih metrov, ki je po sedmih letih ustoličil novega “underdoga”. Čeprav je potrebno priznati, da bi Francoz težko zmagal brez rdeče zastave in Hamiltonove kazni, si je Gasly zmago več kot zaslužil. Potem ko je Hamilton zapeljal na prestajanje kazni je imel Francoz pred sabo prazno stezo, z odličnim ritmom pa Carlosu Sainzu več kot 20 krogov ni dopustil resnega napada. Francoski dirkač si je svojo prvo zmago v Formuli 1 z odličnim dirkanjem sam priboril na stezi.

Za mladega dirkača je zmaga še toliko slajša, saj jo je dosegel na dirki, na kateri je prva ekipa Red Bulla ostala brez točk. Čeprav tega nikoli ne bo priznal, se je pri sebi zagotovo nasmehnil ob pogledu na mrke poglede Helmuta Marka, ki ga je lani odslovil sredi sezone in ga zamenjal z Alexandrom Albonom. Medtem ko je sam stal na najvišji stopnički, je njegova zamenjava dirko končala na 15. mestu. Zagotovo mladega Francoza krasi občudovanja vredna psihična moč, saj bi se marsikdo ob dogodkih v lanski sezoni zlomil in poniknil v povprečje. Gasly se ni in danes je na vrhu Formule 1.

Ferrari tone vse globlje. Po debaklu v Spaju si je ekipa iz Maranella blamažo privoščila tudi na domači dirki v Monzi, ki je tokrat, na njihovo srečo potekala brez nepregledne množice vročekrvnih tifosov. Charles Leclerc in Sebastian Vettel sta dirko v Monzi končala predčasno. še pred svojim odstopom pa sta bila rdeča dirkalnika povsem nekonkurenčna. Vettel je križaril na 17. mestu, Leclerc pa je pred varnostnim avtomobilom že izgubil stik s Kimjem Raikkonenom. Ferrari tako na praznovanje svoje 1000. obletnice v F1, ki bo prihodnji teden v Mugellu odhaja slab, kot ga ne pomnimo že desetletja.

Po izredno zanimivi in zabavni dirki v Monzi nam je morda lahko malo žal, da so ekipe pred sezono zavrnile predlog o sprinterskih dirkah v obratnem vrstnem redu. Po rdeči zastavi smo takšen format pravzaprav videli v Monzi in bilo je fantastično. Hamilton je udaril iz ozadja, Bottas nikakor ni mogel prehiteti hitrega Renaulta, Sainz je do zadnjih metrov lovil Gaslyja itn. Bi si želeli še kaj več?

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje