Komentar dirke: Lewis Hamilton dosegel Schumacherjev rekord, toda…

0

Lewis Hamilton je na dirki za VN Eifla na Nurburgringu v drugem poskusu izenačil rekord 91. zmag Michaela Schumacherja. Dosežek za katerega smo še pred nekaj leti mislili, da je nedosegljiv bo najverjetneje padel še letos, ob tem pa se lahko vprašamo ali gre pravzaprav za povsem enako stvar.

Hamiltonov dosežek je nedvomno izjemen in občudovanja vreden, saj je nezadnje dosegel nekaj, za kar smo bili še pred nekaj leti prepričani, da ne bo uspelo nikomur. Pa vendar se ob tem pojavljalo mnogi komentarji in opazke, da so tovrstna primerjava med velikanoma ni povsem na mestu, kar nejverjetneje deloma tudi drži.

Prva in najbolj očitna stvar je ta, da je število dirk v zadnjih zadnjih sezonah močno naraslo. Medtem ko je bilo v obdobju dominacije Schumacherja in Ferrarija na sezono približno 16 ali 17 dirk, jih je bilo npr. lani na sporedu kar 21. Številka se morda na prvi pogled ne zdi tako velika, vendar ob dominantnem dirkalniku, kot ga ima v zadnjih letih na razpolago Hamilton, to lahko pomeni tri ali štiri dodatne zmage v sezoni. Če to pomnožimo s številko petih ali šestih sezon, pa postane razlika še toliko bolj očitna. V absolutni prevladi Mercedesa, ki traja vse od začetka hibridne dobe Formule 1, je imel Hamilton tako idealno priložnost za lov na Schumacherjeve rekorde, kar je s pridom tudi izkoristil.

Ferrarijeva dominacija je v svojem višku trajala pet zaporednih sezon, pa vendar to ni bila tako očitna prevlada, kot jo v zadnjih letih izkazuje Mercedes. Ekipa srebrnih puščic je v hibridni eri praktično nepremagljiva, njihova prednost pa je tako velika, da se zdi, kot da so z razvojem vsaj kakšno leto pred vsemi ostalimi. Schumacher se je tako v obdobju 2000 – 2004 za naslov moral spopasti tudi z dirkačema konkurenčnega Mclarna (Hakkinen, Raikkonen), medtem ko je boj za naslov v zadnjih letih bolj ali manj v domeni internega boja med Mercedesovimi dirkači. Z izjemo sezone 2016, ko je naslov pripadel Nicu Rosbergu, je v ostalih sezonah prevladoval Hamilton, Britančeva prednost pa je z Rosbergovo upokojitvijo še narasla.

Statistika je torej lahko precej dvoumna in podvržena različnim interpretacijam. Hamilton je tako npr. zmagal na 34,87% dirkah na katerih je nastopil in je tako v tem parametru že sedaj uspešnejši od Schumacherja (29.55%). Ob tem pa je prav tako potrebno upoštevati dejstvo, da so v to statistiko vštete tudi zadnje tri Schumacherjeve sezone pri Mercedesu, v katerih legendarni Nemec ni zmagal niti ene same dirke.

Ko primerjamo dosežke Schumacherja in Hamiltona sicer ne moremo reči, da gre za primerjavo jabolk in hrušk, kljub temu so primerjave med obema velikanoma težko objektivne. Gre za legendi Formule 1 iz različnih obdobij, debate o tem kdo je pravzaprav večji pa Hamilton ne bo končal ne z 92. zmago in ne s sedmim naslovom svetovnega prvaka.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje