SOBOTNA ANALIZA: Mercedes hitrejši prek kvalifikacijskega kroga; Red Bull na dirki

0

Max Verstappen in Lewis Hamilton sta se včeraj še zadnjič v letošnji sezoni odpravila na stezo z namenom, da dirkalnik čimbolje pripravita na današnje kvalifikacije in nedeljsko preizkušnjo, ki bo odločala o svetovnem prvaku za sezono 2021. Oba rivala v boju za naslov sta pred zadnjo dirko sezone točkovno povsem poravnana.

Hamilton je petkovo dogajanje v Mercedesovi garaži označil z besedo “solidno”. Britanec je drugi prosti trening, ki naj bi bil najreprezentativnejši, dobil s časom 1:23.691. Mercedesov inžinir Andrew Shovlin je dejal, da se je ekipa osredotočila na izboljšanje časa preko enega kroga, dirkač, ki tokrat lovi že svoj osmi naslov svetovnega prvaka, pa je z dirkalnikom zadovoljen.

“Všeč so mi spremembe, ki so jih organizatorji pripravili na stezi. Opravili smo s programom, ki smo si ga zastavili. Še ne vemo kje natančno smo. Začelo se je dobro, vendar ob koncu prvega prostega treninga nisem bil najbolj zadovoljen z obnašanjem dirkalnika. Drugi prosti trening je bil v redu – naredili smo nekaj sprememb na nastavitvah. Počutim se dobro in mislim, da bo zelo tesno. Stvari bomo poskusili še izboljšati preko noči.”

Medtem je Max Verstappen med drugim prostim treningom pogosto spreminjal nastavitve dirkalnika, kar pomeni, da pristop, ki si ga je Red Bull zastavil med tednom ni uspel po načrtih. Nizozemec je zasedel šele 4. mesto (+0.641s) in ima pred današnjimi kvalifikacijami še kar nekaj dela.

“Še vedno se učimo od dirkalnika in ga poskusimo razumeti. Čas izgubljamo preko enega kroga, vendar na dolgo razdaljo izgledamo bistveno bolje.”

S polnim rezervoarjem posode je zgodba povsem drugačna, saj izgleda kot da se prednost nagiba na stran bikov.

Podobno se je po petkovem dirkanju počutil tudi njegov moštveni kolega Sergio Perez (5. mesto; +0.709s). Vendar deficit ekipe iz Milton Keynesa ni velik. Največ izgubljajo na ravninah in počasnih ovinkih. Najhitrejši pa v drugem sektorju steze, nekoliko počasnejši v prvem.

“Preko noči imamo nekaj dela. Danes smo poskusili z različnimi pristopi nastaviti dirkalnike in si tako zagotovili ogromno informacij, ki jih lahko obdelamo čez noč.”

Medtem je izjemno hitrost pokazala ekipa Alpine. Esteban Ocon je drugi prosti trening končal na izjemnem 2 .mestu (+0.343s), njegov moštveni kolega Alonso pa na 6. (+0.804s), vendar Španec meni, da se bo rezultat preko dirkaškega vikenda ohladil.

“Ob petkih vedno izgledamo nekoliko bolje kot kasneje v dirkaškem vikendu. Kljub temu izgleda, steza ustreza dirkalniku in mislim da lahko dosežemo soliden rezultat.”

Na 7. mestu (+0.841s) je sledil Yuki Tsunoda, ki je bil s svojim dirkanjem v petek popoldan zadovoljen. Mladi japonec je v Katarju osvojil svoj najboljši rezultat v letošnji sezoni – 6. mesto.

“Vse se lahko zgodi. Najprej se moramo osredotočiti na kvalifikacije – poskusili se bomo kvalificirati v Q3. Prav tako hitrost na dirki ne izgleda slabo, mislim da imamo dobre možnosti.”

Medtem vse kaže, da bo Ferrari dobil boj za 3. mesto v skupni dirkaški razvrstitvi. Scuderia je bila v zadnjem času premočna za McLaren in na zadnjo dirko prinašajo 38,5 točke naskoka. Oranžni dirkalniki bi potrebovali dirkaški vikend kot v Monzi, da bi zaostanek stopili.

Charles Leclerc (8. mesto; +0.866s) je bil s obnašanjem svojega dirkalnika včeraj zadovoljen, vendar priznal, da ima ekipa vendarle še nekaj dela.

“Bilo je OK. Še vedno je nekaj dela – še posebej za kvalifikacije, vendar zdi se mi, da stvari prihajajo skupaj. Ne osredotočamo se na zaostanek za najboljšimi in mislim, da imamo dober dirkalnik za uspešno nadaljevanje dirkaškega vikenda.”

Medtem Lando Norris (13. mesto; +1.462s) priznava, da v tem trenutku niso kos poskočnim konjičkom, saj so ti enostavno prehitri.

“Ferrari je enostavno hitrejši v tem trenutku. Preko noči bomo poskusili narediti nekaj sprememb v nastavitvah dirkalnika in upam, da se jim nekoliko preibljižamo.”

Zadnjo preizkupnjo pred (začasnim) odhodom iz Formule 1 bo v nedeljo dirkal Antonio Giovinazzi. Italijan, ki Alfo Romeo zapušča po treh sezonah, se je v dirkalniku dobro počutil in meni, da se ekipa lahko bori z dirkalniki v sredini.

“Oba prosta treninga sta bila v redu. Pozitiven dan. Mislim da smo blizu in imamo hitrost s katero se lahko pomerimo s sredino. Čez noč lahko še pridobimo kakšno desetinko. Mislim da bo za točke zelo težko, vendar pustimo se presenetiti.”

Z predstavami svojega dirkalnika pa v zadnjem času ne moreta biti zadovoljena ne Lance Stroll (15. mesto; +1.694s), ne Sebastian Vettel (14. mesto; +1.504s), ki sta tokrat prav tako hitrejša le od Williamsa in ekipe Haas. Nemec je po drugem preostem treningu dejal:

“Ne pričakujemo čudežev. Za nas bo to zežak vikend. 10. in 14. mesto nista nič posebnega, vendar poskusili se bomo najbolje pripraviti za jutri in videli kam se lahko zavihtimo.”

Kvalifikacije za zadnjo dirko sezone se bodo začele ob 14. uri. Spremljate jih lahko na kanalu Sportklub ali internetni platformi F1TV.

Horner: Mercedes ima bolid, Red Bull ima Verstappna

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje