Manija Schumacher

Michael Schumacher je osebni vrhunec sezone 1993 dočakal julija, na domači dirki v Hockenheimu. Tam je prvič zares izbruhnila manija Schumacher, ki je trajala več kot desetletje. Novi junak nemškega naroda je takrat svojim navijačem obljubil: »Vse bom storil, da vam bom ponudil nekaj posebnega.«

 

Schumacher nikoli ni bil navdušen nad obveznostmi do novinarjev, in čeprav je sprejemal svojo dolžnost do navijačev, jim je hkrati dal jasno vedeti, da ga pretirano posvečanje množicam odvrača od dela:

»Ne morem biti na razpolago vsem. Rad delim avtograme, toda če je tega preveč in ovira moje delo, potem tako pač ne more iti naprej. Prav tako ne morem vsak konec tedna biti na voljo za 150 intervjujev.«

Schumacher se je srečeval z enakimi izzivi kot vsi superzvezdniki, zlasti v domovini. Vsak je nekaj hotel od njega, še tako daljni sorodniki in zvesti navijači so pričakovali brezplačne vstopnice, na dnevni ravni se je soočal z lovci na avtograme in z zalezovanjem novinarjev. Vsak je od svojega idola pričakoval vsaj sekundo pozornosti, bodisi v obliki podpisa bodisi stiska roke, nasmeha, pogleda …

Kljub evforiji, ki je zavladala, kjerkoli se je pojavil, vsaj ni doživel, da bi mu s telesa dobesedno strgali kombinezon, kakor so nekoč Nigelu Mansellu na Japonskem. Najbolj bizarna stvar, ki jo je Michael doživel, je bila to, da so navdušeni privrženci zlezli na streho njegovega zasebnega avtomobila, ko se je peljal v Benettonovo središče. Razen nekaj prask, hujšega ni bilo.

Tudi za tribunami, med prodajnimi kioski, je bilo moč opaziti mrzlično navdušenje nad Schumacherjem. Dirkaški navdušenci so želeli s seboj domov odnesti vsaj kakšno malenkost, in za ta namen je bila zelo primerna kolekcija Michaela Schumacherja, ki jo je sam predstavil javnosti. Ko so njegovi privrženci navalili na stojnico, so ga skoraj pomendrali. Ljudje so kupovali vse: od njegovega dirkalnega jopiča, majic, čepic, sončnih očal, do torb, šolskih map, značk, nalepk, obeskov za ključe in tudi nekoliko nenavadne stvari, kakor je bila Schumacherjeva telefonska kartica in blok z znamkami.

Preberite tudi  Hamilton v Abu Dabiju dosegel Grand slam in zrušil še tri rekorde

V soboto so navijači na dirkališču Hockenheimring doživeli pravo kriminalko. Schumacher se je zapletel v zagrizen dvoboj s Senno za tretje mesto. Na koncu je prehitel Brazilca za 36 tisočink sekunde in množica ob stezi je eksplodirala od navdušenja, Michael pa se je veselil, kot da bi že zmagal dirko.

V nedeljo so bila vsa mesta na dirkališču razprodana. Vstopnice so se na črnem trgu prodajale celo za 500 do 1000 mark. Na razburljivi dirki se je Schumacherju uspelo prebiti do drugega mesta, ker je Hillu počila guma. Nemec je vpitje domačega občinstva uspel slišati, »kljub čeladi in ropotu motorja«.

Hockenheim-1993-schumacherMed pozdravnim krogom so gledalci izvajali mehiški val in mahali z zastavami, oglasile pa so se tudi petarde. Schumacher si je v navalu evforije privoščil nekaj, kar je v današnji Formuli 1 strogo prepovedano. Častni krog je odpeljal z nemško zastavo v roki, kar je dovoljeno zgolj zmagovalcem – toda nihče ga ni kritiziral. Slavni tenorist Placido Domingo mu je izročil pokal, Michael pa je zaplesal pravi ples veselja in se zahvalil navijačem:

»Hvala, hvala, najboljše občinstvo ste, kar si ga lahko predstavljam. Tu ste me vsi tako sijajno podpirali, da sploh ne morem opisati, kako zelo me je to dvignilo.«

To je bil tudi trenutek, ko so se izpolnile Ecclestonove sanje o Nemčiji kot velikem tržišču Formule 1. Schumacher je nedvomno naredil svoje, k temu, da so Nemci postali narod Formule 1, pa so prispevale tudi zgodovinske okoliščine. Začetek 90. let je pomenil zbliževanje Vzhodnih in Zahodnih Nemcev in iskanje novih nemških junakov, povezovalne identifikacije osebnosti, s katerimi bi lahko nova država postala velika.

Preberite tudi  Najslabše ekipe v zgodovini Formule 1: Life F1 team

Pred letom 1989 Schumacherja ni poznal skoraj nihče, zdaj pa je bil na poti, da postane svetovna zvezda. Bil je eden tistih, ki se jim je »od spodaj« uspelo povzdigniti na sam vrh. Osvojil je množice, ki so ga videle kot idola … bodočega svetovnega prvaka Formule 1.

V Nemčiji znova vlada Schumacher evforija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja