Kimi Raikkonen: Dostojanstvo zavrženega junaka

Nihče ne ve točno, zakaj so se odgovorni pri Ferrariju odločili, da prekinejo sodelovanje s Kimijem Raikkonenom. Le-ta je tako moral zapustiti Ferrari in kariero v sezoni 2019 nadaljevati pri ekipi Alfa Romeo Racing (prej Alfa Romeo Sauber). Čeprav je Kimi Raikkonen med starejšimi vozniki, je še vedno hiter in bo lahko dosegel še marsikaj. Njegovo družinsko in žurersko življenje je zanimiva tema za medije in navijače, toda Kimi je tudi voznik pravih vrlin, tistih, ki so na dirkah resnično pomembne. Med te spadajo njegova potrpežljivost in motivacija za doseganje najboljših rezultatov, kljub temu da se mu ni potrebno več dokazovati. Raikkonen je v dolgoletni uspešni karieri dosegel 21 zmag, kar 103-krat je stopil na zmagovalni oder, lansko sezono pa je končal na tretjem mestu.

Je Kimi Raikkonen res za odpis?

Čeprav so ga mnogi že odpisali, je bil z bolidom Alfa Romeo Racing sposoben na obeh kvalifikacijah sezone 2019 priti v Q3, kjer je mnogokrat napravil dovolj hiter krog v pravem trenutku. Še več, na obeh dirkah je tudi dosegel točke, kar ga zaenkrat postavlja na peto mesto med vozniki. To pomeni, da je najboljši izmed tistih, ki niso v prvih treh ekipah, za seboj pa pustil celo Gaslyja z Red Bullom. Seveda je do konca sezone še mnogo dirk, a zaenkrat je Kimi Raikkonen pokazal svoje vozniške kvalitete. Poleg tega je predvsem v Bahrajnu pokazal tudi svoj izjemen vozniški stil. Z Landom Norrisom je uprizoril dvoboj na nož – neizprosno, a brez nepotrebnih dotikov. Tudi če je novinec Norris na koncu dirke premagal veterana Raikkonena, ni bilo, po mojem mnenju, nobene sramote v tem porazu, saj sta oba dala vse od sebe.

Preberite tudi  Intervju z Markom Križmanom, vzhajajočo zvezdo online F1 dirkanja

Prav veliko dostojanstvo, ki ga kaže Kimi Raikkonen na letošnjih dirkah, pa je največji znak njegove moči. Pri Ferrariju so se mu dvakrat odrekli, na ne najbolj prijazen način, vendar to ga ni preveč pretreslo. Vzdevek »Iceman« seveda nosi z razlogom. Kimi je ostal v krogu najboljših, brez da bi koga prosil ali plačal za svoj sedež, za razliko od katerih drugih voznikov. V ekipi Alfa Romeo Racing je zasedel sedež, o katerem ne odloča FCA oziroma Ferrari. Sedež si je zaslužil, ker je kvaliteten voznik, ne ker bi ga nekdo tja postavil, tako kot Giovinazzija.

Raikkonen: Vse razen dirkanja je dolgočasno

Čeprav bi si mnogi mislili, da je voznik pri teh letih še vedno v Formuli 1 samo zaradi dolgčasa ali praznega bančnega računa, je Kimi dokazal, da je iz čisto drugačnega testa kot na primer Alan Jones. Kimijevi nastopi na dirkah so konkretni, točno tisto, kar ekipa potrebuje, kot da bi hotel še enkrat svojim prejšnjim delodajalcem pokazati, čemu so se odrekli. Izven proge je sicer redkobeseden, vendar nikoli ni rekel slabe besede o katerikoli ekipi.

Dirka življenja: Iceman ugasnil vzhajajoče sonce

Nekateri veličino voznikov merijo s številom naslovov in drugimi statističnimi podatki, toda Kimi Raikkonen je veličino svojega karakterja pokazal, ko se je vrnil v Ferrari po plačanem izgnanstvu. On je drugačne sorte človek, je eden redkih, ki je v Formuli 1 zaradi dirk samih, naslovi in zmage so zanj drugotnega pomena. Glavno je, da uživa in da da vse od sebe, zato mu privoščim še mnogo dirk, kakršni sta bili prvi dve letos.

 

Simon Jazbec

Kimi Raikkonen: Ledeni Finec ki je združil svet Formule 1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja