Imena ekip in njihov pomen v Formuli 1

2

Formula 1 je svet, kjer pretekli rezultati veljajo prav toliko kot lanski sneg. Ekipe se prodajajo in kupujejo, brez da bi se na videz kaj spremenilo, mnogokrat pa se znana imena ekip uporabljajo zgolj zato, da dajejo vtis prestiža in s tem privabljajo pokrovitelje.

Bo milijarder Dmitry Mazepin prevzel Williams?

Edina ekipa v Formuli 1, ki je danes še vedno v rokah njenega ustanovitelja, je ekipa Williams. A tudi tu je le vprašanje časa, preden jo prodajo nekemu bogatašu. Vsake toliko se namreč pojavijo novice, o potencialnih kupcih, trenutno naj bi bil glavni kandidat ruski milijarder Dmitry Mazepin. Williams ima v zadnjem obdobju res slabše rezultate, vendar jim finančno ne kaže tako slabo, da bi bila prodaja edini izhod.

Menjava lastništva pa ne pomeni nujno konec ekipe. Mnogokrat v zgodovini se je izkazalo, da je prav menjava lastništva pomenila nov zagon pod starim imenom. Takšen primer je ekipa Brabham, ki je ponovno zaživela pod lastništvom Bernija Ecclestona, in pa ekipa McLaren, ki jo je vodil njen lastnik Ron Dennis. Čeprav niti Jack Brabham niti Bruce McLaren takrat več nista imela nič s temi ekipami, to dejstvo navijačev ni prav nič zmotilo. Ekipe so pravzaprav ostale na istih lokacijah, z istimi ljudmi in tudi zgodovinsko ime je ostalo. Kljub novim lastnikom so dosegali zmage ter osvajali naslove. Ekipa je namreč več kot le ime, česar pa se niso zavedali tisti, ki so hoteli na zelo neroden način oživeti ekipo Lotus. Tako smo v sezoni 2011 imeli celo dve ekipi – Team Lotus in Lotus Renault GP – a ne ena in ne druga ni bila tista prava, samo nosile so ime, ki spominja na nekdanjo slavno ekipo. Podoben primer iz zadnjega časa je Alfa Romeo Racing, kjer so zgolj kupili pravice za poimenovanje ekipe in bolidov.

Afera: Double Lotus

Na drugi strani pa obstajajo ekipe, ki so zamenjale številna imena, na primer ekipa Jordan, ki se danes imenuje Racing Point. Ali se pri tem sploh še zavedamo, da gre isto ekipo? Novi lastniki so bili malce nečimrni osebki, brez čuta za zgodovino, zato so namesto imen s tradicijo raje dodelili ekipi bizarna imena. Spremembe imen ekip so stalnica Formule 1. Dandanes se nihče od Mercedesovih navijačev ne obremenjuje z dejstvom, da je to bilo nekoč tovarniško moštvo Honde. Pa tudi zapriseženi podporniki Alfe Romeo se verjetno ne spomnijo več, da je bila njihova ekipa določeno obdobje celo BMW.

Resnični izvor ekip Formule 1 – 1. del

Resnični izvor ekip Formule 1 – 2. del

Če določena ekipa zapade v krizo in jo je lastnik pripravljen prodati nekomu drugemu, je to bolje, kot če bi ekipa propadla. Tudi če se zaradi tega ime ekipe spremeni, se s tem ne izgubi njenega bistva. Prej omenjenih ekip Lotus in Brabham že desetletij ni več v Formuli 1, izginila pa so tudi imena, kakor so Cooper, Ligier ali Tyrrell. Toda to še zdaleč ni pomenilo konec Formule 1. Prišla so nova imena in spisala nova poglavja v zgodovini. Tudi Ferrari kot najstarejša ekipa že več desetletij ni pod kontrolo družine Ferrari, Piero Ferrari ima le še 10 % delež podjetja v lasti. Če se bodo pri Williamsu res odločil za spremembo lastništva in bo ob tem prišlo tudi do spremembe imena, bo to nekaj, kar videvamo že leta v Formuli 1.

 

Simon Jazbec

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj