Dirka življenja: Izdaja na VN San Marina 1982

san marino podium 1982

Dirka v Imoli leta 1982 je bila že od začetka nenavadna, tudi po takratnih standardih. Po veliki stavki voznikov v Južni Afriki vojne med FISO in FOCO še zdaleč ni bilo konec, zato so številne ekipe bojkotirale Veliko nagrado San Marina. Na kvalifikacijah se je tako pojavilo le 14 bolidov, kar je takrat predstavljalo manj kot polovico vseh tekmovalcev. V tistem času je bilo namreč povsem običajno, da se je na dirko prijavilo več kot 30 bolidov, zato so imeli celo predkvalifikacije. Od velikih ekip so bili v Imoli prisotni le Ferrari, Renault in Alfa Romeo, na kvalifikacijah pa sta prvo vrsto zasedla oba Renaulta z Arnouxom in Prostom, za njima pa sta bila oba voznika Scuderie Ferrari Villeneuve ter Pironi.

“Štrajk” 1982

Leta pozneje je Didier Pironi izjavil, da so se pred VN San Marina 1982 vsi štirje dogovorili, da se zaradi umanjkanja prave konkurence ne bodo borili v prvem delu dirke, pač pa se bodo za zmago spopadli šele v končni fazi, z obilico goriva. Na dirki sta takoj povedla oba Renaultova voznika, toda že v 6. krogu je Prostu odpovedala turbina. Arnoux je še zmeraj vodil, vendar sta se mu začela približevati oba Ferrarija, ki sta si malodane igraje menjala pozicije. Vse je kazalo na relativno dolgočasno dirko, brez pravega boja za zmago. V 44. krogu je Renaultov motor izdal tudi Arnouxa, tako da sta oba Ferrarijeva voznika imela odprto pot do sorazmerno preproste dvojne zmage.

Gilles Villeneuve in Didier Pironi

Gilles Villeneuve je bil prepričan v svojo vlogo prvega voznika v ekipi. V sezoni 1979, ko je bil drugi voznik, se je pokoril interesom ekipe ob Scheckterjevem pohodu na naslov svetovnega prvaka. Znano je, da Gillesu zakulisne igrice in politični boji v ekipi sploh niso bili domači in jih je odkrito sovražil. Govorice pravijo, da je bil leta 1982 že naveličan vsega cirkusa v Ferrariju in naj bi se zato dogovarjal za prestop k McLarnu v naslednji sezoni. Za to naj bi bil odgovoren predvsem Enzo Ferrari, ki je podpiral Pironija prav na škodo Gillesa.

Politične igrice v ekipi Ferrari skozi zgodovino

Dirka na VN San Marina 1982 je bila po mnenju večine že zaključena. Gilles Villeneuve je prav v tej nenavadni dirki videl priložnost, da bi se vrnil v med najboljše, po začetnih slabših rezultatih. Iz komandnega zidu sta oba Ferrarijeva voznika dobila oba ukaz, naj upočasnita, da bi tako zmanjšala možnost okvar ali porabe goriva. Villeneuve je to razumel kot ukaz, da se pozicije zamrznejo, Pironi pa je razumel drugače in prehitel svojega moštvenega kolega. Villeneuve je Pironijevo menjavanje pozicij razumel kot poizkus, da bi poživil dirko, zato ga je ob priložnosti nazaj prehitel. A v zadnjem krogu je Pironi izkoristil rahlo nepazljivost svojega moštvenega kolega, se ga pri prehitevanju skoraj dotaknil, odpeljal do cilja in zmagal.

Preberite tudi  Helmut Marko: Kazen, ki jo je prejel Ferrari je smešna

Enzo Ferrari je bil z izidom zadovoljen, saj je na koncu zmagal njegov bolid in to je edino štelo. Toda obrazi na zmagovalnem odru so govorili predvsem o izgubi zaupanja in o izdaji. Po tem dogodku je bil Pironi deležen kopice kritik s strani navdušencev in navijačev, ki so v njem videli izdajalca. Tako ga je dojemal tudi Gilles in prisegel, da z njim nikoli več ne bo spregovoril. Svojo obljubo je držal samo štirinajst dni, do kvalifikacij za VN Belgije, kjer je njegovo življenje ugasnilo. Tretji na zmagovalnem odru je bil Alboreto, njegov zaostanek za prvim je bil skoraj minuto. Po diskvalifikaciji Winkelhocka je samo prvih pet voznikov dobilo točke.

Negativni vidiki konkurence v ekipi

Dirka za VN San Marina 1982 je eden izmed tistih mejnikov, ki so za vedno zaznamovali Formulo 1. Zgodilo se je prav tisto, kar si navdušenci najmanj želimo. Hkrati je bila tudi zadnja dirka Gillesa Villeneuva, ki je na naslednjih kvalifikacijah umrl prav zaradi tega, ker je poskušal premagati Pironija. V spomin na njegovo zadnjo dirko so v Imoli na tretje štartno mesto narisali kanadsko zastavo, v Zolderju pa so po njem poimenovali šikano, kjer je končal svoje življenje.

 

Simon Jazbec

 

Dirka življenja: Riccardo Patrese in Monaco 1982

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja