Red Bullov novi bolid z spornimi Mercedesovimi platišči

Adrian Newey je razkril, da bo novi Red Bullov bolid vseboval sporna platišča, ki so jih v lanski sezoni uporabljali pri Mercedesu. Potem, ko je FIA Mercedesovi rešitvi naposled prižgala zeleno luč čahko pričakujemo, da bo podobno zasnovo uporabila še kakšna od ostalih ekip.

Newey je za Italijanski Motorsport.com razkril, da bo Red Bullov bolid s katerim bosta v sezoni 2019 dirkala Max Verstappen in Pierre Gasly posnemal Mercedesova platišča, ki so tekom lanske sezone vzbudila veliko zanimanja konkurenčnih ekip, predvsem Ferrarija.

Mercedesova platišča nedvomno dajejo določeno prednost. Skozi reže distančniku med platiščem in pestom, namreč usmerjajo zračni tok iz notranjosti platišča prav v to območje pesta (kjer je pritrdilna matica) in tako hladijo platišče. Posledično pa, bolj kot je hladno platišče, nižjo temperaturo bo imela tudi pnevmatika, pritrjena na njem. Ta učinek je bistven za preprečevanje pregrevanja pnevmatike in vseh iz tega dejavnika izhajajočih negativnih posledic. Zametke te ideje smo videli že na VN Belgije in na dirkah, kjer so bila v uporabi, nihče ni vložil protesta, bolidi pa so brez težav šli preko tehničnega pregleda. Ta distančnik so videli pri Ferrariju in podali vprašanje komisarjem FIE na VN Mehike, ki jim je odgovorila, da je vse skladno s pravili. Del je skladen s Tehničnim pravilnikom FIE po členu 3.8. Ta člen pravi, da mora biti vsak del (z nekaj izjemami, ki tu niso relevantne), ki vpliva na aerodinamični oprijem, fiksno pritrjen na bolid in se ne sme premikati. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja