John Elkann: Teža njegovih besed

0

Leto 2019 se je komaj začelo, pa smo že priča kopici novic, ki nam jih ponovno servirajo senzacionalistični novinarji. Le-te se poredkoma izkažejo kot popolnoma resnične, nekatere pa se tudi izkažejo za povsem zgrešene. Nezaupanje imam do novinarjev, ki svoje trditve opirajo na »zanesljive, a neimenovane vire znotraj ekip«. Pogosto so novice prirejene tako, da bralcem ponudijo tisto, kar ti želijo prebrati, in ne tisto, kar je resnica.

Z zanimanjem sem prebral, kaj je imel na avtomobilskem salonu v Detroitu za povedati John Elkann. Corrado Canali iz La Gazzetta dello Sport ga je povprašal glede menjave na vrhu Scuderie, ko so na nekoliko nenavaden način odstavili Arrivabeneja in namesto njega postavili Binotta. Odgovor Elkanna je bil: »Potrebno je bilo utrditi strukturo ekipe s profilom visokega tehničnega znanja.« To je po mojem mnenju izjemno političen odgovor. Presenečenj pa s tem še ni bilo konec, kajti nato so mu zastavili vprašanje, ali bi tako menjavo napravil tudi Marchionne. Elkann je odgovoril: »S Ferrarijem se direktno ukvarjam šele nekaj mesecev.« Že za časa Marchionnejevega življenja je bilo mogoče zaslediti, da se z Elkannom nista najbolje razumela. Družina Agnelli oziroma John Elkann je želel prodati nekatere dele njihove avto-industrije, Marchionne pa je želel vse obdržati oziroma še kaj kupiti. Tudi odločitev o umiku Arrivabeneja, ki je bil Marchionnejev mož, je bila Elkannova.

Druga zanimiva tema je bila usoda Sauberja oziroma obstanek Alfa Romeo v Formuli 1. Pred tem smo, kot že kolikokrat poprej, slišali novice, da naj bi FCA kupil Sauber ter napravil iz tega Alfa Racing. Alfa v Formuli 1 je bila konjiček Sergia Marchionna in ne Johna Elkanna. Spomnimo se, da se je znak in deteljica Alfe najprej pojavila na Ferrariju, kjer je še danes. Ko so Elkanna povprašali o prevzemu Sauberja, je ponovno odgovoril, da je vse, kot so napovedali lani. Elkann ni komentiral niti morebitne Domenicalijeve vrnitve. Zakaj bi Domenicali kar tako planil nazaj k Ferrariju, po tem ko so ga komisarji odslovili na neeleganten način? Sedaj, ko je direktor Lamborghinija, se mi ne zdi logično, da bi se vrnil.

Nenazadnje pa je bila verjetno navijačem najbolj zanimiva informacija o sprejetju Micka Schumacherja v Ferrari Drivers Academy. Nostalgikom zagotovo kar poskoči srce, ko samo pomislijo, da bi bil po trinajstih letih še en Schumacher v Ferrariju. John Elkann je na to vprašanje mirno odgovoril, da bodo o tem spregovorili, ko bo pravi čas za to. Torej, te informacije ne držijo? Tudi Leo Turrini je v svojem blogu romantično navdušen, a realistično skeptičen do Micka pri Ferrariju, ker ugotavlja, da bi bil pritisk peklenski. Seveda, možno, da so imeli kakšne teste med sezono, a zaenkrat še ni potrditve, da bi karkoli podpisali. Verjetno bomo, kakor pravi Elkann, obveščeni, ko bo in če bo pravi čas.

Mislim, da se mediji preveč igrajo s čustvi navijačev. Povzemajo neimenovane vire, citirajo drug drugega, še kaj dodajo ali odvzame in naenkrat dobimo neverjetne novice. Zanimivo je prebrati, kaj pravzaprav pravi tisti, ki odloča. Elkannovi komentarji ne dajejo jasnih odgovorov o prihodnosti, kar pomeni, da niti ne zavračajo niti ne potrjujejo informacij, ki so jih mnogi viri navajali kot dejstvo. Torej, še zmeraj velja, da moramo biti do vsake novice kritični in da moramo razmisliti ter preveriti informacije v medijih, preden jim verjamemo.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje