Pomen diskvalifikacij na VN ZDA in upogibanje pravil

0

Diskvalifikacija Ocona in Magnussena na Veliki nagradi ZDA ni tako malenkostna stvar, kot bi si kdo mislil. V obeh primerih gre za očitno kršenje pravil, ne le pikolovskost komisarjev, zato so bile diskvalifikacije upravičene. Predvidevam, da v teh ekipah niso amaterji, zato se mi poraja vprašanje, ali niso poizkusili rahlo upogibati pravila in preiti v območje sivine pravilnika Formule 1. Poglejmo vsak primer ločeno in poskusimo razmisliti, kaj so hoteli doseči, če so šli namenoma v ta dejanja.

Najprej diskvalifikacija Estebana Ocona. V prvem krogu je prekršil omejitev trenutne porabe goriva, ki je omejena na 100 kg na uro. V Tehničnem pravilniku FIA to piše v členu 5.1.4., kjer je v specifikacijah pogonskega sklopa, točneje motorja z notranjim izgorevanjem, napisano, da pretok ne sme biti večji od navedenega. Ko so komisarji zaslišali Otmarja Szafnauerja, je ta rekel, da je res sistem za kratek čas spustil več goriva, a se je sam takoj korigiral in na celem krogu v povprečju ni presegel te vrednosti, zato po njegovem mnenju tudi niso pridobili nobene prednosti.

Če sistem zazna, da je tok goriva šel preko meje in se korigiral, pomeni, da je v nastavitvah imel možnost to vrednost preseči. Tu smo že v sivini pravilnika, kajti stroga interpretacija pomeni, da nikoli ne sme preseči te vrednosti. Logično pa je, da je bila v celem krogu v povprečju pod omejitvijo, saj nima bolid na polno odprtega plina. Če bi komisarji sprejeli liberalnejšo interpretacijo, da se trenutni tok goriva meri na povprečju enega kroga, kam bi to peljalo? Ideja upogibanje pravil niti ni toliko napačna, a meni se zdi bolj logična interpretacija, ki so jo izbrali komisarji in bolid diskvalificirali.

Drugi primer je diskvalifikacija bolida Kevina Magnussena. Ta naj bi porabili 100 gramov goriva več od dovoljene meje 105 kg na dirko. V uradnih dokumentih nikjer ni zavedeno, koliko naj bi bilo to (dokumenti FIA 48, 49 in 52 za VN ZDA 2018). V Športnem pravilniku FIE, člen 30.5, pa piše, da razen v primeru višje sile, bolid ne sme porabiti več kot 105 kg goriva, drugače bo diskvalificiran. Podatek o 100 gramih izhaja iz Magnussenovega tweeta (sam jih definira kot 0,1 kg). Ali je mogoče prav 100 g tista mejna enota, ko zaznajo kršitev? Mogoče ekipe rabijo vsako dirko 105,099 kg goriva in niso v prekršku? Pravilnik je jasen, če se količina prekorači, sledi diskvalifikacija. Vendar ne verjamem, da so pri Haasu tako nerodni, da tega ne bi znali zaznati in primerno nastavitvi. Se vam zdi 100 g malenkost? Pravzaprav je to nekoliko več kot 5 % tistega, kar porabijo na krog, kar ni zanemarljivo. V dotičnem trenutku namreč lahko omogoči prednost.

Ne verjamem, da je razlog za odstopanje od pravilnika nesposobnost ekip, saj te omejitve niso šele prišle v veljavo, torej so jih ekipe navajene. Še več, znano je, da ekipe iščejo zmeraj nove načine, kako upogniti pravila in dobiti prednost. Ni nujno, da je moje razmišljanje pravilno, a zdi se mi nemogoče, da bi bili v najboljših ekipah motošporta tako površni. Bolj verjetno se mi zdi, da so v obeh primerih iskali nove meje, pri FII pa so, po mojem mnenju popolnoma pravilno, s trdo roko in ustrezno sankcijo, kaznovali oba poizkusa.

 

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje