F1 2019: Štirje krogi kvalifikacij na izpadanje

3

Strateška skupina Formule 1 je pred kratkim obravnavale predlagane spremembe športnega in tehničnega pravilnika za sezono 2019, v kateri naj bi prišlo do spremebe  formata kvalifikacij, ki bodo namesto na tri, razdeljene na štiri dele.

Predlog lastnika pravic Formule 1 Liberty Medie, je bil tako v prejšnjem tednu že na mizi strateške skupine, ki naj bi bila sprembam kvalifikacijskega formata naklonjena. Direktor dirk Charlie Whiting je za RaceFans.net o zadevi povedal:

“Pri Liberty Media so opravili veliko raziskav med navijači in po njihovem mnenju je to ena izmed stvari, ki si je navijači želijo. Osebno menim, da gre za dobro idejo, toda odločitev ni moja.”

Po trenutnem formatu so kvalifikacije razdeljene na tri dele imenovane Q1, Q2 in Q3. V prvem delu, ki traja 18 minut izpade 5 dirkačev, nato jih v 15 minutnem Q2 izpade še 5, kar pomeni, da se najboljših 10 pomeri v boju za pole position.

Nov predlog pomeni uvedbo še četrtega dela v katerem bi se za najboljši startni položaj pomerilo najboljših osem dirkačev, prvi trije deli in premori med njimi pa bi bili nekoliko krajši. V Q4 pa naj bi bilo hkrati dovolj časa, da bi dirkači opravili dva hitra poizkusa.

guest

3 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
ewzkgx

Potem bi morali malo spremeniti število izpadlih recimo, da 3 krat izpadejo po 4 dirkači, torej 20, 16, 12 in na koncu se pomeri najboljših 8. Da izpadeta na koncu samo 2 se mi zdi brezveze…

SimonJazbec

Vprašanje je samo, koliko setov bi bilo na razpolago in ali bi gledali borbo za biti 9 ob današnjem številu in pravilih za pnevmatike….