Renault R.S.18: Zanesljiv korak naprej

0

Ekipa iz Enstona je že sredi lanskega sezone začela z veliko kampanjo nakupa inženirjev s ciljem dvigniti nivo podhranjene ekipe, ki je bila zdesetkana v obdobju, ko so nosili ime Lotus. Na R.S.18 bilo pričakovati kakšnih radikalnih sprememb, kljub temu pa je zanimivo pogledati kaj prinaša nov Renault, predvsem zaradi lanskega uspešnega zaključka sezone, ko so prehiteli Toro Rosso.

“Na prvi pogled je Renault R.S.18 očitna evolucija lanskega R.S.17. Podobno, kot pri Red Bullu pa tudi pri Renaultu opazimo trend zmanjševanja čelnih odprtin in površin, čeprav se zdi, da pri Renaultu niso šli v takšno skrajnost.”

Na prvi pogled je Renault R.S.18 očitna evolucija lanskega R.S.17. Podobno, kot pri Red Bullu pa tudi pri Renaultu opazimo trend zmanjševanja čelnih odprtin in površin, čeprav se zdi, da pri Renaultu niso šli v takšno skrajnost. Zanimivo je dejstvo, da je predvsem v predelu nosu zelo enostaven in brez kakšnih novosti v primerjavi z lanskim, kljub temu pa deluje zelo dodelano. Po mojem mnenju čisto nasprotje od tistega, kar smo videli pri Sauberju. Enako velja za profil nosu gledano od zgoraj, ki je na sredini nekoliko ožji, kot smo že videli tudi pri ostalih bolidih.

“Zanimivo je dejstvo, da je predvsem v predelu nosu zelo enostaven in brez kakšnih novosti v primerjavi z lanskim, kljub temu pa deluje zelo dodelano.”
Zgodba se ponovi pri bočnih vstopnikih, ki so  v primerjavi z R.S.17 zmanjšani, toda manj ekstremno, kot pri Red Bullu. Hkrati pa nekoliko spominjajo na tiste, ki smo jih lani videli na Ferrariju SF70H. Zanimivo je pogledati tudi zgornji vstopnik, ki je prav tako enostaven, brez vidnih dvojnih ali trojnih rež, kot pri konkurenci in spominja na rešitev Red Bulla RB14. Občutek imam, da so pri Renaultu ob koncu lanske sezone resno testirali vzdržljivost pogonskega sklopa in njegovega hlajenja, saj sta dve od treh ekip s francosko pogonsko enoto uporabili podoben koncept. Na potrditev te teze pa bomo morali počakati do predstavitve novega Mclarna.
Renault R.S.18
 Halo je zelo enostaven, čist in ne tako ekstremen, kot pri red Bullu, a kljub temu bolj dodelan od ostalih, ki smo jih videli do sedaj. Ali bo to končna verzija R.S.18, ki bo potovala na prve dirke bomo bomo še videli, saj menim, da še niso pokazali vsega. Velja pa še opozoriti na čistino območja, kjer so deli ščitnika spojeni z šasijo.
Renault R.S.18
Glede na videno si upam trditi, da je R.S.18 projekt, ki je zasnovan na enostavnosti in brez namena iskanja novih smeri. V Renaultu si želijo rezultatov in posledično je bolid čist, brez čudnih izrastkov in nekonvencionalnih oblik. Prav tako ne išče ekstremov in limitov, kot jih RB14, hkrati pa vsaj na začetku daje prednost zanesljivosti pred hitrostjo.

Zagotovo želijo pri Renaultu z R.S.18 storiti velik korak naprej. Francoski konstruktor nam je v preteklosti že ponudil nekonvencionalne rešitve, ki pa se na koncu niso izkazale, kot pretirano uspešne. Osebno menim, da je R.S.18 korak v pravo smer. Enostaven bolid bo bržčas tudi enostavneje reagiral tako pri iskanju nastavitev, kot predvsem na posodobitve sredi sezone.
Simon Jazbec
@simonjazbec
Renault R.S.18
Renault R.S.18

Red Bull RB14 – Ekstremno hazardiranje

AR Sauber C37: C36 na steroidih

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje