Adrian Newey o izgubi Ayrtona Senne in občutku odgovornosti

0

Legendarni inženir Adrian Newey je spregovoril o težkih trenutkih, ki jih je preživljal po smrti Ayrtona Senne in hkrati priznal, da je po tragičnem dogodku resno razmišljal, da bi zapustil Formulo 1.

Newey, ki že dolga leta dela za Red Bull je bil v času Ayrtonove smrti glavni konstruktor pri Williamsu za katerega je takrat dirkal legendarni brazilski dirkač. Senna je leta 1994 na VN San Marine v Imoli v ovinku Tamburello močno trčil v zaščitno ogrado in kmalu zatem zaradi hudih poškodb glave, izgubil boj za življenje.

Vzrok nesreče še danes ni povsem znan. Obstajajo različne teorije, ki kot možne vzroke omenjajo tako morebitno okvaro na bolidu, počasno puščanje pnevmatike, kot tudi vozniško napako ali pa morda stres po smrti Rolanda Ratzenbergerja.

Newey je ob izidu svoje knjige “How To Build A Car” za SkyF1 spregovoril o svojih spominih na tragično dirko:

“Celoten vikend v Imoli je bil grozen. Tudi po toliko letih je spomin še zelo živ. To je bilo izjemno težko obdobje.”

“Nikoli prej se nisem vprašal kako bi se počutil, če bi se nekdo poškodoval, ali celo umrl v bolidu za katerega sem odgovoren, nato pa se je zgodila Imola 94.”

“Če se v takšni situaciji ne vprašaš o svoji odgovornosti, potem s tabo ni vse v redu. Oba s Patrickom Headom (soustanovitelj Williamsa) sva po nesreči šla skozi notranji boj ali je sploh še smiselno vztrajati v Formuli 1.”

“Zame je to bilo življenje. Nekaj kar sem si vedno želel početi in bil vselej hvaležen, da lahko to počnem. Takrat pa priznam, da sem se moral ponovno najti. Vedno bom čutil del odgovornosti za Ayrtonovo smrt, toda ne krivde.”

“Ayrton je bil izjemen človek. Pravijo, da imajo določeni ljudje nekaj v sebi. Nekaj kar se ne da opisati z besedami ali številkami. Ayrton je to imel, njegova energija pa je bila neverjetna. Čeprav sem z njim preživel tako malo časa sem še zmeraj prepričan, da bi bil morda, v kolikor se tisti dan ne bi zgodil, sedaj že predsednik Brazilije.”

Adrian Newey: “Vedno bom čutil del odgovornosti za Ayrtonovo smrt, toda ne krivde.”
vir: SkyF1
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje