Jacques Laffite – Jacqote

0

So vozniki, ki dirkajo za zmage, drugi za slavo, tretji za denar, le redki zaradi gole želje do dirkanja. Eden od takšnih je Jacques Laffite, neverjeten, iskren, direkten ljubitelj življenja. Verjamem, da če bi vozil v petdesetih letih prejšnjega stoletja, bi imel okrog sebe več somišljenikov, ampak to ga ne bi spremenilo. Jacqote (to je njegov nadimek) je bil sposoben startati v ozadju, ampak ne v tretji ali četrti vrsti, ampak v ozadju-ozadju. Tam med tistimi, ki so se komaj kvalificirali, a je bil sposoben priti na zmagovalni oder ali tik pod njega. Z dirkanjem v Formuli 1 je pričel, ko je dopolnil 31 let, kar je neverjetno samo po sebi. Danes, ko pišem ta prispevek jih Lewis Hamilton šteje 32, Sebastian Vettel pa 30. Večinoma bi pričakovali, da bi v tej starosti kariero končal, ne pa začel.

Jacqote je v svoji karieri zmagal 6 dirk za VN

V svoji karieri je vozil za dve ekipi,  za Franka Wiliamsa in predvsem za ekipo ki jo je vodil “ragbijaš”, Guy Liger. In prav v tej, francoski kombinaciji, se je najbolje znašel, pokazal največ, zmagal šestkrat in svoje ime neločljivo povezal z imenom Ligier. Jacquote je vozil Formulo ena z enako vnemo, kot je ljubil življenje, polno, brezkompromisno, na zmago ali odstop. Kakor gusar, s katerim deli priimek se je pojavil od nikoder, prehitel in oddrvel naprej, novim nasprotnikom v vzvratna ogledalca. V boksih je sovražil sestankovanja in prisiljeno resnost. Raje je med intervjuji koga iz zasede prestrašil ali fotografu pokazal popačeni obraz.

Nekoč, po pričevanju novinarjev, je s taksijem prišel do hotela, plačal taksistu, vzel iz prtljažnika svojo torbo in ribiške palice (ena izmed njegovih strasti) ter pomahal vozniku, da lahko odpelje. Nato je stekel za njim in začel tolči po avtomobilu. V prtljažniku je namreč pozabil čelado. A ta je le ena Jacquotevih izmed prigod.

Jacqote je imel vselej izjemen smisel za humor

Povedal sem, da je kariero začel pozno, a to ne pomeni da je njegova kariera bila kratka. Njegova zadnja sezona je bila leta 1986, pri 43 letih. V bolidu Liger na Veliki nagradi Velike Britanije doživi nesrečo.  Vzvod vzmetenja njegovega bolida mu poškoduje noge in konča kariero. V tistem letu ekstremno močnih motorjev je pri, ponavljam 43 letih, dosegel eno tretje in eno drugo mesto. Osupljivo, kakor Jacquote sam.

A znan je tudi po tem, da zmeraj pove, kar mu pač pride na pamet. Bil je komentator francoske TV med prenosom dirk Formule ena.  In samo primer, leta 1997, ko   Schumacher trči v Jacquesa Villeneuva, Laffite v živo spusti v eter neskončno salvo kletvic.

Jacques Laffite, Jaqcuote. V moji domišljiji je za volanom bolida Liger z motorjem Matra V 12, sponzoriran s strani francoskih cigaret Gitanes. In, kakor te cigarete je tudi on sam, močan, pristen in brez filtra.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

Jacques Lafitte v bolidu Gitanes Ligier

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje