Didier Pironi – Prvak, ki to nikoli ni postal…

0

Letos mineva 30 leto od smrti enega izmed zelo talentiranih in verjetno najbolj enigmatičnih ter kontroverznih voznikov, Didierja Pironija. Tistega moža, ki je z zmago v Imoli leta 1982 in najhitrejšim časom v Zolderju spravil Gillesa na to, da je šel zadnjič čez mejo.

Da se razumemo, jaz ga ne bom krivil ali branil, ker sem le navdušenec, kot vsak izmed vas, ki si boste vzeli kakšne tri minute časa in prebrali te vrstice. Okrog dogajanja v Imoli se je spletlo ogromno urbanih legend, od turbin, ki so dajale različne pritiske (da sta se Didier in Gilles prehitevala) do skrivnega sestanka med Arnouxem, Prostom, Pironijem in Villeneuveom, kako naj bi prvo polovico dirke vozili počasi in nato s polnimi tanki goriva v drugi polovici dirke začeli boj. Pa tudi o zaroti v Ferrariju, ki naj bi Didierju namenil vlogo favorita (a začuda oba preostala še vedno živa voznika o tem sestanku nista nikoli spregovorila, vsaj da bi jaz vedel ne). Posledično o izbiri kakšnega prvega voznika ni nobenih sledi, a to na koncu niti ni pomembno.

Didier in Gilles z Enzom Ferrarijem

A kdo je bil ta človek, ta voznik? Član Filerie ELF, ki je bil izjemen v nižjih kategorijah. Postane zmagovalec dirke 24 ur Le Mansa in pristane v ekipi Kena Tyrella (zgodovinsko vezan na ELF) v letih 1978 in 1979. Glede na razpoložljiv bolid doseže izjemne rezultate, posebej v letu 1979, opazi ga drugi velikan takratne Formule ena Guy Liger in z njim podpiše pogodbo za leto 1980. Didier mu zaupanje vrne z zmago v Belgiji, še s tremi stopničkami in končnim petim mestom.

To je bilo zadosti, da ga je opazil veliki Drake, Enzo Ferrari in ga je posedel v bolid 28 poleg Gillesa. Prvo leto je bil Dider zadaj na kvalifikacijah in imel malo smole na dirkah, a   vzdušje v boksih je bilo idilično v nekakšnem sožitju obeh voznikov.  Leto 1982 se začne malce ušivo, kot prejšnje leto z le eno točko na treh dirkah. Nato se zgodi Imola, znana, prediskutirana in za mnoge navdušence prekleta. Gilles Didierju po dirki obljubi, da nikoli več ne bosta spregovorila besede, a žal se Villeneuve ni zavedal, da je večnost v tem primeru trajala slabih štirinajst dni. Ferrarija na naslednji dirki po tragediji ni na štartu saj odpokliče svoja bolida. Nato Didier doseže še dve tretji, dve drugi mesti in eno zmago, le v Kanadi je bil deveti.

Didier Pironi pred Gillesom v črnem dnevu Imole

Zaradi svoje vpletenosti v Gillesovo nesrečo je bila njegova javna podoba zelo na udaru in, če so ga novinarji  pred tem imeli za zelo mirnega prijaznega voznika, se ta podoba naenkrat spremeni v hladnega, izkorisčevalskega , zahrbtnega, še posebej  v medijih. ki so bili naklonjeni Villeneuveu.

Pred veliko nagrado Nemčije gladko vodi v skupni uvrstitvi za svetovno prvenstvo, in izgleda neustavljiv in nepremagljiv. Sedaj pa usoda, nesreča, karma, ali nevarnost 126c2 na mokrem, to naj presodi vsak sam. Kvalifikacije, Ferrari ima nove gume Goodyear za dež, a prisotni novinarji so pisali, da je Didier vozil kot obseden. Pride za Dereka Dalyja v Wiliamsu, se pripravi na prehitevanje, a v vodnem stolpu kapljic  (bolidi s talnim efektom so kapljice metali tudi v stran) se skriva Alain Prost, in Dider trči vanj, podobno kot Gilles v Jochena. Trk je grozovit, le Sidu Watkinsu se je lahko zahvalil, da mu zmrcvarjenih nog niso amputirali samo, da bi ga izvlekli iz razbitin. Zadnjih petih dirk tistega leta ni vozil, a končal je drugi.

Didier Pironi in huda nesreča na Hockenheim Ringu

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HCNqlpCYMDw”]

Njegova nesreča je bila zelo huda in šele po nekaj letih, točneje 1986, shodi normalno. testira AGS in Liger in lahko bi bil še zadosti hiter, a pobral je premijo zavarovanja zaradi nesreče in če bi znova vozil F1 bi denar moral vrniti. Svojo strast preusmeri na dirke z off shore čolni ter 23. avgusta 1987 na dirki tudi umre.
Didier se smrtno ponesreči 23. Avgusta leta 1987 pri dirkanju z “off shore” čolni
 Če me vprašate, kdo je v resnici bil Dider Pironi, bom rekel, ne vem. Je bil res on tisti odgovoren za konec Gillesa ali je bila le medijsko napihnjena zgodba? To naj se odloči vsak sam. Zagotovo je del legende Formule ena, prav je da se ga spomnimo in nekateri spoznate.
Za konec pa še to: Takratna spremljevalka Didierja je po njegovi smrti rodila dvojčka, dva dečka, in ne bi mogla narediti večjega poklona Formuli ena. Imenovala ju je Didier in Gilles. (Gilles Pironi je začel delati leta 2014 za ekipo Mercedes AMG, kot inženir na oddelku, ki se ukvarja s 3D grafiko)
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje