STRATEŠKI KOTIČEK: Čaka nas dirka enega postanka, vendar alternativ je veliko

0

Z razliko izpred tedna dni je najhitrejša strategija na Red Bull Ringu zelo jasna: gre za dirko enega postanka in včerajšnji šprint je to potrdil. Večina dirkačev je le tega začela na srednjetrdi pnevmatiki in do cilja pripeljala brez večjih težav. Tudi tisti, ki so dirko začeli na najmehkejši različici so bili ob koncu dirke še vedno kompetitivni nasprotniki. Pnevmatike na Red Bull Ringu načeloma potujejo skozi tri faze: sprednji par v začetku omejuje dirkača z understeerom, nato se začnejo obrabljati zadnje pnevmatike in uravnotežijo dirkalnik, preden se obrabijo do te mere, da postanejo problem in pojavi se oversteer.

Za dirko bodo dirkalniki seveda težji, saj bodo rezervoarji goriva povsem polni, kar predstavlja dodaten pritisk na pnevmatike ob začetku dirke in nihče se najbrž ne bo poslužil pnevmatik z rdečo obrobo. Večina dirkačev bo dirko začela na srednjetrdi pnevmatiki in optimalne postanke lahko pričakujemo med 24. in 32. krogom dirke. Dirkači bodo nato nadeli najtrši komplet pnevmatik, ki bi brez večjih težav moral zdržati preostlaih 40-50 krogov. Trda pnevmatika je prav tako dobra pnevmatika za dirko, saj je le 0.3s počasnejša od srednjetrde.

Dirka dveh postankov na najmehkejši različici naj bi bila kakšnih 15 sekund počasnejša, zatorej le te ne gre pričakovati. Dirkači na začelju štartne vrste bi se medtem utegnili poslužiti štarta na trdi pnevmatiki in svoj postanek zavleči globoko v dirko, kjer bi jim na pomoč utegnil priskočiti varnostni avtomobil. Trda pnevmatika omogoča strateško fleksibilnost, poleg tega pa nima težav z ogrevanjem, kot na primer v Silverstonu. Dirkalniki na obratni strategiji bi idealno v bokse morali zapeljati med 38. in 45. krogom.

V kolikor bo trda pnevmatika zdržala še dlje se kot privlačna strategija utegne izpostaviti prehod na najmehkejšo različico, vendar bi se moral dirkač v tem primeru prebiti vsaj do 50. kroga dirke.

Leclerc: Moštvo si ne sme več privoščiti bitke med obema bolidoma

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje