Leclerc z napako zmago podaril Varstappnu; dvojne stopničke Mercedesa in nova strateška napaka Ferrarija

1

Max Verstappen je po napaki Charlesa Leclerca v 17. krogu dirke osvojil še sedmo zmago v letošnjem svetovnem prvenstvu in pred poletnim premorom še povečal prednost v skupni dirkaški razvrstitvi. Z 2. mestom je najboljši rezultat v sezoni osvojil Lewis Hamilton. Carlos Sainz v drugem Ferrariju je bil na dobri poti, da bi po štartu z začelja osvojil stopničke, vendar ekipa ga je poklicala v garažo po nov komplet pnevmatik in slednji se v zadnjih desetih krogih ni utegnil vrniti pred Russella in Pereza na 3. in 4. mestu. Zmagovalec je po dirki dejal:

Že od začetka dirke smo bili hitri, venar pnevmatike so se hitro ogrele in Charlesa nisem mogel napasti. Kdaj moraš enostavno dobro izbrati bitke in tokrat nisem imel priložnosti. Poskušal sem ostati blizu in nato se je zgodilo kar se je zgodilo. Od tedaj naprej sem le ohranjal pnevmatike, saj nisem mogel še enkrat v garažo, ker je postanek tukaj tako dolg. Dirk do konca sezone je še veliko, vendar izgleda da se moramo izboljšati prek enega kroga – upam da nam to uspe že na nadlednji dirki, na Madžarskem.

VN FRANCIJE – REZULTATI DIRKE

Najbolje je s štarta krenil Charles Leclerc, medtem ko je Sergia Pereza presenetil Lewis Hamilton v Mercedesu. Fernando Alonso se je po razočaranju v kvalifikacijah prebil mimo McLarna Landa Norrisa in Mercedesa Georga Russella. Yuki Tsunoda, ki si je na včerajšnjih kvalifikacijah pridirkal izvrstno 8. pozicijo je padel v nemilost Estebana Ocona, ki je v šikano na ravnini Mistral storil napako in japonskega dirkača poslal na začelje. Francoz si je za manever prislužil pozornost komisarjev in petsekundni pribitek časa.

Verstappen je po le nekaj krogih že začel groziti Leclercu na obeh DRS ravninah, vendar Ferrari je bil tako kot na kvalifikacijah bistveno hitrejši v 3. sektorju steze, ki je bistveno bolj tehničen. Leclercov Ferrari se že v prvem delu dirke ni zdel stabilen – še posebej v pospeševanju iz ovinkov je Monačan imel težave. Medtem je Sergio Perez začel iskati pot mimo Mercedesa Lewisa Hamiltona, ki se kljub očitnem deficitu v hitrosti ni dal.

Oba bika sta pred prvim postankom očitneje začela izgubljati v primerjavi s konkurenti. Leclerc je zlomil sekundo, ki jo je Max Verstappen potreboval za sledenje z DRS sistemom, medtem ko je Perez izgubil stik s Hamiltonom iz ozadja pa se mu je približal George Russell.

V 16. krogu dirke je v garažo po nove pnevmatike zapeljal vodilni v skupni dirkaški razvrstitvi Max Verstappen. Nizozemec si je nadel najtrši komplet in na stezo prišel tik za Landa Norrisa v McLarnu. Leclerc ni reagiral na zgoden postanek, vendar že v naslednjem krogu poslal svojega Ferrarija v ogrado. Monačana so na levi nogi ujele obrabljene pnevmatike, saj je že v začetku dirke Leclerc imel težave s stabilnostjo zadka svojega dirkalnika. Leclerc je še pred koncem diirke za medije dejal, da prevzema vso odgovornost za storjeno napako.

Storil sem napako. Do sedaj sem dirkal zelo dobro, vendar tokrat sem storil napako. Enostavno sem v letošnji sezoni izgubil prevel točk in če prvenstvo ob koncu sezoni izgubim za 30 točk bom vedel kje sem jih izgubil. Posksil bom stvari analizirati. Nevem natanko kaj se je zgodilo, vendar izgleda kot da sem enostavno storil napako. Izgubil sem zadek dirkalnika. To ni bil enostavnen dirkaški vikend zame in napako sem storil ob nepravem trenutku. Ni kaj dodati.

Varnostni avto so izkoristili prav vsi dirkači, ki v bokse še niso zapeljali. Vodstvo je prevzel Verstappen. Kot da dirka za Ferrari še ne bi mogla iti slabše je med postankom Ferrari Carlosa Sainza spustil tik pred Williamsa Alexandra Albona in si prislužil takojšen pribitek petih sekund.

Za Verstappnom so se zvrstili: Hamilton, Perez, Russell in Sainz, ki se je z varnostnim avtomobilom vrnil v igro za stopničke. Španec je v 30. krogu prehitel Georga Russella za 4. mesto in bil tedaj prepričljivo najhitrejši dirkač na stezi. Sedem krogov kasneje je na spored prišel še Red Bull Sergia Pereza, vendar moč Hondinega motorja je Sainza nekaj časa zadrževala za seboj. Ob koncu 41. kroga je Sainzu vendarle uspelo v spektakularnem poskusu v zadnjem sektorju steze.

A Scuderia je Španca že v naslednjem krogu poklicala v garažo in nadela nov komplet srednjetrdih pnevmatik. Sainz se je vrnil za oba McLarna in vprašanje je bilo ali lahko Sainz nadokandi 27 (+5; zaradi kazni) sekund zaostanka zgolj deset krogov pred koncem dirke? Ko je postalo jasno, da to ne bo mogoče je Sainz zelo upravičeno svojo frustracijo izrazil po radijski zvezi. Ferrari je kot kaže ponovno stran vrgel gotove stopničke.

Ravno tedaj je Sergia Pereza napadel Mercedes Georga Russella, vendar Britancu manever ni uspel, saj je Mehičana izrinil s steze. Perezove pnevmatike so popustile zelo zgodaj in Russell je proti koncu dirke bil bistveno hitrejši. V 50. korgu dirke je ob stezi svojega Alfo Romeo parkiral Guanyu Zhou in dirketor dirke je na stezo priklical virtualni varnostni avtomobil. Russell je ob ponovni zeleni zastavi ujel Pereza nepripravljenega. Med varnostnim avtomobilom sta oba dirkalnika ohladila pnevmatike in Perez je spet postal hitrejši, vendar 3. mesta mu ni uspelo pridobiti nazaj in zadnjo stopničko si je zagotovil Russell.

Od 6. do 9. mesta sta se zvrstili ekipi, ki se v letošnji sezoni borita za 4. mesto med konstruktorji – Alpine in McLaren. Zadnjo točko pa si je v boju s svojim moštvenim kolegom zagotovil Lance Stroll.

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Zoran13

DRIVER OF THE DAY

  1. Carlos Sainz – 40.4%
  2. Lewis Hamilton – 13%
  3. Max Verstappen – 10.7%
  4. Charles Leclerc – 6.4%
  5. Sergio Perez – 5.4%