FIA potrdila spremembe pri pravilih za gorivo in motorje

0

FIA je objavila podrobnosti iz zadnjega sestanka Svetovnega sveta za motošport, ki vključuje številne novosti glede pravilnika za motorje in gorivo v formuli 1. Moštva bodo lahko sedaj pri menjavi pogonskih sklopov v bolid namestila posodobljene specifikacije motorjev. Tako lahko pričakujemo več taktičnih menjav in nazadovanj na štartni vrsti, da bi lahko dirkači na dirki nastopili s posodobljeno različico pogonskega sklopa.

Na sestanku so diskutirali tudi o pravilniku za sezono 2026, ko naj bi v formuli 1 debitirala nova generacija pogonskih sklopov. Odločili so, da bo nov pravilnik dokončan do naslednjega sestanka, ki je na sporedu oktobra. Do takrat naj bi potekala še zadnja usklajevanja med FIO, formulo 1, trenutnimi proizvajalci pogonskih sklopov in morebitnimi novinci, med katerimi se najglasneje omenja Audi in Porsche.

Novosti pa so izglasovali tudi glede pravil na področju goriva v formuli 1. Na dirkah, kjer bo temperatura presegala 30 stopinj Celzija, bo lahko gorivo za največ 20 stopinj Celzija hladnejše od temperature zraka, ki jo pri FII izmerijo eno uro pred začetkom prostih treningov in dve uri pred začetkom dirke. Na preostalih dirkah bo razlika lahko še vedno znašala največ 10 stopinj Celzija. Težave s temperaturo goriva so letos v Miamiju imeli pri Aston Martinu, le za las pa sta se štartu iz boksov v Barceloni izognila Max Verstappen in Pierre Gasly.

Pri Mercedesu upajo, da bodo pravila glede motorjev za sezono 2026 čimprej potrjena

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje