ANALIZA: Kaj Ferrarijeve nedavne nadgraditve pomenijo za Silverstone?

0

VN Velike Britanije bo začetek zelo pomembnega poletja za Scuderio Ferrari, ki si bo v nedeljo nadejala prve zmage F1-75 po več kot dveh mesecih in pol. Kljub nedavnim porazom proti neposrednim rivalom v boju za naslov (t. j. Red Bull) in težavam z vzdržljivostjo, pa je bil Ferrarijev dirkalnik po čisti hitrosti dostojen tekmec RB18. Do poletnega premora nas v juliju čaka poker dirk v zgolj petih tednih in za Scuderio je znižanje zaostanka do tedaj ključnega pomena, če se v Abu Dhabiju želijo še boriti za naslov svetovnega prvaka. Vse se bo pričelo ta konec tedna v zibeljki motošporta: dirkališču Silverstone.

Tako kot v Bakuju in Montrealu gre ponovno za zelo hitro stezo, ki pa je veliko bolj zahtevna za sprednji par pnevmatik. Če je bilo v Kanadi in Azerbaijdžanu najvažneje pospeševanje iz ovinkov (dober oprijem zadnjih pnevmatik), pa je aerodinamični izkoristek v Silverstonu veliko pomembnejši. Ključno je, da dirkalnik v ovnek odnese čim več hitrosti, zato pa je pomemben sprednji oprijem, ki dikračem daje prepotrebno zaupanje v dirkalnik.

Kaj pomeni dober aerodinamični izkoristek dirkalnika? Zmožnost nizkega zračnega upora, z čim manj žrtvovanja oprijema v ovinkih. Ferrari je v zadnjem mesecu naredil pomembne korake in se v tem aspektu približal Red Bullu, vendar so vzdržljivostne težave v zadnjem obdobju ta napredek zasenčile. Na začetku sezone smo v Džedi videli veliko prednost bikov pred poskočnimi konjički, ki pa se je v zadnjem obdobju precej izgubila.

Ferrari je največji napredek storil na aerodinamiki zadnjega krilca in sistemu DRS. Na VN Španije je Ferrari pripeljal novo specifikacijo globokega zadnjega krilca, na katerem smo lahko zaznali širšo DRS odprtino, ki omogoča večji količini zraka potovanje skozi njo.

V Kanadi je Ferrari predstavil novo srednje globoko oz. relativno plitvo specifikacijo zadnjega krilca, ki pa jo je v Montrealu bil deležen le Leclerc. Pričakovati gre, da bo prav s to specifikacijo Ferrari dirkal tudi v Silverstonu, deležna pa jo bosta oba dirkača. Sainz se je na otoku Île Notre-Dame moral zadovoljiti z staro specifikacijo, ki jo je že uporabil v Savdski Arabiji in Avstraliji ter je zagotavljala več zadnjega oprijema kot pa nova, obenem pa zavirala končno hitrost dirkalnika.

Primerjava globjega zadnjega krilca (zgoraj) in novega zadnjega krilca (spodaj), ki ga je Charles Leclerc že uporabil na dirki v Kanadi.

Red Bull je dirkama v Bakuju in Kanadi pristopil bistveno agresivneje in povsem odstranil zgornji profil krilca in tako še izboljšal končno hitrost na ravnini. Nobena druga ekipa se za tako potezo v letošnji sezoni še ni odločila, saj nizek zadnji oprijem utegne še hitreje obrabiti zadnji par pnevmatik.

Zadnje krilce na RB18 brez zgornjega profila.

Leclerc je pri prehitevanju počasnejših dirkalnikov imel v Montrealu nemalo težav z zadnjim oprijemom, ki pa se ne bi smeli ponoviti tudi ta konec tedna v Silverstonu. Morda bi Leclercu v Kanadi bolj ustrezalo krilce Carlosa Sainza in obratno, saj je Špancu manjkalo nekaj končne hitrosti, da bi premagal Maxa Verstappna.

Ferrari ja nadaljne informacije zbiral na Pirellijevem testiranju pnevmatik za sezono 2023, kjer smo lahko zasledili tudi novo zadnje krilce.

Ferrari v Mugellu testiral pnevmatike za sezono 2023

 

 

 

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje