VN Monaka – Monte Carlo: Predogled dirkaškega vikenda

0

Ekipe so včeraj zelo hitro pospravile svojo opremo, saj karavana že danes potuje na naslednje prizorišče in sicer nas prihodnji konec tedna čaka dirka v Monaku. Slehrni navijač gotovo upa, da bo nova generacija dirkalnikov ponudila tudi kaj dirkanja v Kneževini.

V Barceloni je Verstappen dopolnil “hat-trick” zmag Imola-Miami-Barcelona in dokončno izničil Leclercovo prednost v skupni dirkaški razvrstitvi. Monačan je bil primoran dirko predčasno končati, saj ga je na cedilu pustila Ferrarijeva pogonska enota. Zmagovalni oder sta dopolnila Sergio Perez v Red Bullu in George Russell v Mercedesu.

Leclerc bo na domačem terenu poskušal vrniti udarec, vendar v preteklosti ga sreča ni pogosto nagradila na stezi v Monte Carlu. Nazadnje je Leclerc razbil Laudinega Ferrarija iz sezone ’74.

SPORED

Petek:

  1. prosti trening – 14.00
  2. prosti trening – 17.00

 

Sobota:

3. prosti trening – 13.00

Kvalifikacije – 16.00

Nedelja:

Dirka – 15.00

Dirkaški vikend se v Monaku po dolgih letih ne bo začel v četrtek, temveč tako kot vsak drugi dirkaški vikend šele v petek zgodaj popoldan.

STEZA

Ime steze: Circuit de Monaco

Dolžina: 3.337 km

Ovinkov: 19

Krogov na dirki: 78

Najhitrejši krog: 1:12.909 – L. Hamilton (Mercedes, 2021)

Največ zmag (dirkač): Ayrton Senna (6)

Največ zmag (ekipa): McLaren (15)

Monte Carlo Formula 1 track map.svg
Steza vsebuje 19. ovinkov in ne slavi po obilnem prehitevanju, saj je zelo ozka, dolgih ravnin pa praktično ni. Najboljša prehitevalna točka je izhod iz tunela in pozno zaviranje v 10. ovinek steze.

Spodaj si lahko ogledate kvalifikacijski krog Ayrtona Senne iz leta 1990, ko je dirkal za McLaren. Brazilec je dirko dobil kar šestkrat – petkrat zapored med letoma 1989 in 1993.

ZGODOVINA VN MONAKA

Prvi “Grand Prix” je Monako gostil leta 1929 – tedaj je z Bugattijem zmagal Britanec William Grover-Williams. Dogodek je financiral bogati prozvajalec cigaret Antony Noghes, ki je z nekaj prijatelji ustanovil monaško avtomobilistično zvezo (Automobile Club de Monaco). Idejo o “Grand Prixu” je podprl tedanji Princ Louis II in Monaška dirkaška zvezda Louis Chiron. 14. aprila 1929 se je načrt uresničil: sodelovalo je 16 dirkačev in glavna nagrada je štela sto tisoč frankov. Kvalifikacij ni bilo; štartno vrsto je določil žreb. Philippe Etancelin je štartal kot prvi, njegov glavni rival Rudolf Caracciola pa kot 15.

Zmagovalec William Grover-Williams prečka ciljno črto.

Štartna lista za “Grand Prix” leta ’29

Prvo dirko za svetovno prvenstvo Formule 1 pa je dobil kdo drug kot Juan Manuel Fangio v Alfi Romeo. Z Maseratijem je uspeh ponovil še leta ’57. Leta 1951 je dirka odpadla zaradi nedorečenih tehničnih regulativ dirkalnikov, medtem ko so leto kasneje dirkali s skromnejšim Formula 2 pravilnikom in dirka posledično ni štela za svetovno prvenstvo. Dirka za VN Monaka se je vrnila leta 1955 in na koledarju ostala vse do leta 2020, ko je svetu načrte prekrižal Covid-19.

Britanec Graham Hill je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja kar petkrat dobil dirko za VN Monaka in prijela sta se ga dva nadimka: “Kralj Monaka” in “Gospod Monako”. Trikrat je dirko dobil z ekipo British Racing Motors, dvakrat pa v Lotusu s Fordovim pogonskim sklopom.

Graham Hill je VN Monaka dobil leta 1963, 1964, 1965, 1968 in 1969.

Med letoma 1984 in 1993 sta vse dirke v Kneževini dobila dva velikana tedanjega obdobja Alain Prost in Ayrton Senna. Niz se v sezoni 1994 ni mogel nadaljevati, saj se je Prost ob koncu prejšnje sezone upokojil, medtem ko je Senna življenje izgubil le nekaj tednov pred dirko.

Nico Rosberg je edini dirkač po Senni in Prostu, ki mu je dirko za VN Monaka uspel dobiti trikrat zapored. Rosberg je kljub dirkanju pod nemško zastavo, odraščal v Monaku. Dirko je leta 1983 dobil tudi njegov oče Keke Rosberg.

VEČKRATNI ZMAGOVALCI

F1 podkast: Analiza dirke v Španiji

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje