SOBOTNA ANALIZA: Ferrari pred kvalifikacijami prepričljiv favorit; McLaren obudil formo iz lanske sezone

0

Zvoki hibridnih turbo motorjev V6 so včeraj popoldan prvič letos rohneli po ulicah Monte Carla. Dirkači so opravili z obema prostima treningoma in zarisalo se je prvo razmerje dirkalnikov pred današnjimi kvalifikacijami in jutrijšnjo dirko. Ferrari bo po dvojni zmagi bikov v Barceloni, skušal vrniti udarec in ponovno prevzeti vodstvo v skupni dirkaški razvrstitvi.

Dirkača Ferrarija sta absolutna Favorita za današnji Pole Position. Charles Leclerc (1:12.656) je bil najhitrejši na obeh petkovih prostih treningih, veliko pa ni zaostajal niti Carlos Sainz (2. mesto; +0.044s), ki ta konec tedna za zdaj dirka na bistveno višjem nivoju.

Ferrari ima tokrat izjemno priložnost, ne samo dirko začeti z najboljšega štartnega položaja, vendar zakleniti prvo štartno vrsto. Tudi hitrost na dirki rdečih dirkalnikov je boljša od bikov in Scuderia ima vse možnosti za uspešen vikend v Kneževini. Jih bo izkoristila? Sainz je za medije ob koncu dneva dejal:

Dirkati tukaj je zelo drugače je kot v preteklih sezonah. Zdimo se hitri, kjub temu da se dirkalnik po stezi veliko premika in poskakuje, vendar imamo soliden nivo oprijema in steza je enaka za vse. Zdi se, kot da si v zabaviščnem parku – grbine zagotavljajo, da v noben ovinek ne napadeš enako kot v prejšnjem krogu. Z nastavitvami poskušamo stvari nekoliko omiliti, vendar če je takšen dirkalnik hiter, se kot dirkač moraš sprijazniti.

Nova genacija dirkalnikov je zelo odvisna od oprijema generiranega s strani dna in zatorej so vsi dirkalniki v Monaku zelo blizu tlom – posledično dirkač občuti več odstopanj steze. To se je izkazalo kot zelo zahtevno za dirkače, ki so imeli v prvih dveh urah dirkanja veliko težav na stezi.

KVALIFIKACIJSKI KROG

Red Bull je dobil zadnje tri dirke letošnje sezone, vendar Sergio Perez (3. mesto; +0.379s) in Max Verstappen (4. mesto; +0.447s) se nista najbolje znašla na vroči stezi – največ izgubljata v srednje-hitrih ovinkih in na ravninah. Biki so se zaradi slabšega mehanskega oprijema morali zateči k višjim specifikacijam krilc in nastavitvam, ki omejujejo hitrost ob koncu ravnine. Ekipe s Hondino pogonsko enoto so v letošnji sezoni dominirale na ravninah, tokrat pa so se morali hitrost odpovedati.

Zatorej je Red Bull najhitrejši v najpočasnejših ovinkih steze – 2. sektor – kjer so za skoraj dve desetinki hitrejši od svojih glavnih rivalov za naslov, vendar oba dirkača sta bila mnenja, da mora Red Bull čez noč najti nekaj hitrost, v kolikor se želi danes kosati s Ferrarijem. Perez je po končanem petkovem dogajanju dejal:

Danes smo opravili dva solidna prosta treninga. Izgleda da nam do Ferrarija nekaj manjka, saj so bili danes zelo hitri. Smo presenečeni nad njigovo hitrostjo, sja zagotovo nismo pričakovali štiri desetinke razlike, vendar Q3 je kjer so stvari pomembne in verjamem, da se lahko izboljšamo.

Primerjava dirkalnikov v počasnih in srednjehitrih ovinkih, ter na ravninah.

Mercedes je v Montmelu rešil poskakovanje, ki je ekipo pestilo praktično od prvega predsezonskega testiranja. Ko srebrna dirkalnika zapeljala na stezo včeraj jih je poskakovanje ponovno presenetilo, ki pa je tokrat nekoliko drugačnega izvora. Nekdanji svetovni prvak Nico Rosberg je obrazložil zakaj gre:

V tem trenutku, če je dirkalnik milimeter nižje, to pomeni tri desetinke sekunde na krog – kar je pravzaprav neverjetno. Zato si želijo dirkalnik, kar se da pribljižati stezi. Dirkati nižje pa pomeni bolj neprijetno vožnjo za dirkača, saj ta občuti vsak najmanjši kontak dirkalnika s tlemi.

Šef ekipe Toto Wolff namiguje, da gre za težavo neposredno povezano z nastavitvami dirkalnika in zatorej meni, da hitrost Mercedesovega dirkalnika na stezi pravzaprav ni bila tako skromna.

Poskakovanje, ki smo ga imeli pred Barcelono je bilo posledica aerodinamičnih pomanjkljivosti, medtem ko gre tokrat za višino in odzivanje dirkalnika na podlago. Izgleda da naš dirkalnik deluje, saj smo hitri. Morda ne ravno na koncu, ko smo si nadeli najtršo pnevmatiko, vendar mislim, da imamo tokrat hiter dirkalnik, ki pa je v tem trenutku nevozen.

Problem je najbolj izpostavljen pri dirkanju s prazno posodo goriva in analiza prostih treningov namiguje, da bi srebrne puščice utegnila prehiteti tudi ekipa iz Wokinga – McLaren.

Mclaren nadaljuje z dobro formo v Monaku. Lando Norris je lanskoletni VN osvojil 3. mesto in hitrost Mclarna nakazuje, da bi tudi tokrat utegnili biti boj za stopničke. Ekipo je včeraj omejila nesreča Daniela Ricciardo, ki je izgubil drugo polovico prostega treninga in najbrž tudi dobršen del zaupanja v dirkalnik, ki ga bo moral Avstralec iz Pertha ponovno zgraditi danes.

Zgodilo se je hitro, vendar že v vstopu v 13. ovinek sem začel izgubljati dirkalnik. Tega nisem pričakoval, saj ponavadi dirkalnik izgubiš nekoliko kasneje, vendar mislim, da smo tokrat nekoliko pretiravali z nastavitvami. Poskusil sem storiti vse, da bi dirkalnik rešil, vendar ni mi uspelo. Jutro je bilo dobro, Lando je imel dober drugi prosti trening in jutri bomo ponovno hitri.

Na včerajšnjih prostih treningih je presenetila ekipa Alpine, katere dirkalnik se je izkazal primeren za monaške ulice. Ozka in zavita konfiguracija steze v principu ne bi smela ustrezati edini francoski ekipi v karavani, vendar so se kot kaže tudi pri ekipi motili glede svojih možnosti ta konec tedna. Dvakratni svetovni prvak, Fernando Alonso je za medije dejal:

Težko je najti mejo dirkalnika in trdota, s katero se dirkalnik odziva na podlago je zelo zahtevna za nas dirkače. Dirkalnik s prazno posodo goriva se še ne zdi na pravem mestu. Imamo nekaj težav z uravnoteženostjo, vendar jutri imamo na voljo še en prosti trening in upam, da se nam uspe bolje pripraviti.

Potrebno je dodati, da je Alpine prejšnji konec tedna v Barceloni imel ogromno težav z ohranjanjem pnevmatik v primernem operativnem oknu zaradi visokih temperatur. Dirkalnika sta se kvalificirala kot 12. in 17. in tudi v Monaku imajo ekipe podobne težave.

Pirelli je v Monako pripeljal tri najmehkejše različice pnevmatik: C5, C4 in C3.

Medtem je dirkač Alfe Romeo, Valtteri Bottas, pred začetkom dirkaškega vikenda celo namignil na boj za stopničke, vendar počasi postaja jasno, da je hitrost Alfe Romeo za zdaj pod pričakovnaji. Bottas je zaradi okvare sistema MGU-K moral odsedeti celoten prvi prosti trening in bo danes moral loviti zaostanek za preostalimi dirkači, saj je zaupanje v dirkalnik ostaja ključnega pomena na ozkih ulicah Monaka.

Po podatkih z včerajšnjega 2. prostega treninga, stvari ne zgledajo rožnate za ekipo iz Hinwilla, vendar znotraj ekipe prevladuje mnenje, da se v dirkalniku skriva velik zalogaj časa. V kolikor inženirjem uspe le-to odkleniti, bi Alfa še vedno lahko vikend zasukala v svojo prid.

Tretji prosti trening se bo začel ob 13. uri, kvalifikacije pa ob 16. uri. Spremljate jih lahko na kanalu Sportklub ali internetni platformi F1TV.

Hamilton: “Imamo potencial za najvišja mesta, vendar nas težave omejujejo”

 

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje