Komentar dirke: Ferrari s popolno strateško blamažo zmago vrgel v smeti

0

Potem ko je Charles Leclerc po odlični vožnji v Barceloni zmago izgubil zaradi okvare  motorja, je Monačana na njegovem domačem terenu ustavil popolni mrk Ferrarijevega komandnega pulta.

Dirka se je po močnem nalivu pričela z enourno zamudo, oba Ferrarija pa sta iz prve vrste zanesljivo nadzorovala dirko. Leclerc si je privozil lepo prednost in zdelo se je, da bo mirno odkrižaril do velikega slavja pred armado svojih navijačev.

Steza se je hitro sušila in vodilni kvartet je v bokse popeljal Sergio Perez. Mehičan je po povratku z gumami za rahel dež dobesedno letel po stezi, Ferrari pa je kljub temu okleval z odločitvijo, da na postanek pokliče vodilnega dirkača dirke, dokler ni bilo že prepozno. Leclerc je tako na svoj prvi postanek zapeljal v najslabšem možnem trenutku, saj se je na stezo vrnil za Perezom, zgolj nekaj krogov kasneje pa je moral slediti svojemu moštvenemu kolegu Carlosu Sainzu in obema Red Bulloma po pnevmatike za suho stezo. Leclerc, ki je predtem zanesljivo vodil, se je po veliki zmedi znašel na četrtem mestu, celo za Maxom Verstappnom.

Dirka je bila kmalu zatem prekinjena, saj je pri bazenu silovito trčil Mick Schumacher, Leclerc pa je bil vidno frustriran. Ferrariju je uspelo njegovo zanesljivo vodstvo zakockati v nekaj krogih, komandni pult Scuderie pa  je ob tem sprejel praktično najslabše možne odločitve v tistem trenutku.

Očitno je bilo, da Ferrari ni pričakoval ne undercuta in ne overcuta, na koncu pa je dobil oboje. Da, oboje. To je težavna naloga tudi v primeru, da ne bi storili ničesar, strateško izbiro pa prepustili zgolj dirkaču.

Še najmanj krivde pri vsem skupaj nosi Charles Leclerc, ki z izjemo napake v Imoli v letošnji sezoni dirka zares brilijantno. Namesto zanesljivega vodstva pa mu zaradi eksternih dejavnikov prvenstvo počasi, a zanesljivo polzi iz rok. Vendar tudi to je Formula 1, ki je včasih nepravična, moralne zmage pa ne štejejo nič.

Na koncu bo prvak tisti, ki bo zbral največ točk, s tovrstnimi spodrsljaji pa bo to težko  dirkač v rdečem dirkalniku.

Za nakaj dodatne drame je do konca dirke poskrbel zgolj Sergio Perez, ki je ob vstopu v četrti ovinek blokiral kolo, kljub temu pa je Mehičan zanesljivo pripeljal do prestižne zmage v kneževini, s katero je hipoma pozabil na “krivico”, ki se mu je pripetila v Barceloni.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje