Tudi Miran Ališič ostro nad FIO: Pravi prvak je Hamilton, Masi mora oditi

13

O kontroverznem dogajanju na zadnji dirki letošnje sezone v Abu Dabiju, se je na svojem blogu razpisal tudi dolgoletni slovenski komentator F1 dirk Miran Ališič, ki je v svojem zapisu ostro kritiziral ravnanje FIE skozi celotno letošnjo sezono.

Ališič se je pridružil ostrim kritikam, ki jih je bila po velikem finalu sezone 2021 deležna FIA, ob tem pa je prepričan, da bi se lahko direktor dirke Michael Masi, v koliko je želel, da se prvenstvo odloči na stezi odločil bistveno drugače, predvsem pa v skladu s pravili:

 FIA je vsaj dvakrat v teh zadnjih krogih povozila svoja pravila, saj si je želela dirko končati z dirkaškim spektaklom in ne za varnostnim avtomobilom. S tem se strinjam. In Masi je imel, če je želel dirko končati z akcijo na stezi za to tudi mnogo boljšo in povsem legalno možnost. Ko je manj kot pet krogov pred koncem dirke moral na stezo poklicati varnostni avto, je imel priložnost izobesiti rdečo zastavo in prekiniti dirko. Zaradi premalo časa, ki ga je ostalo, da bi se dirka še lahko nadaljevala pred koncem, in ker želimo športen in dirkaški konec dirke, bi se lahko povsem svobodno odločil za rdečo zastavo. V tem primeru bi tekmecema za zadnjih nekaj krogov omogočil enake pogoje, torej oba bi lahko zamenjala gume. Res je, Hamiltonova prednost 12-ih sekund bi šla po zlu, a to je običajna cena, ki jo vodilni dirkači pač plačajo v formuli 1, ko gre na stezo varnostni avto ali je dirka prekinjena. S tem bi se vsi strinjali. Tudi stoječi ponovni štart bi bil več kot dovolj veliko darilo Verstappnu. Ko bi še bolj temeljito pospravili meso nesreče, bi se torej dirka s še štirimi krogi do konca nadaljevala.

Dolgoletni komentator dirk Formule 1 je še izrazil prepričanje, da ravnanje FIE ob zaključku dirke v Abu Dabiju ne bi smelo ostati nekaznovano.

Masijeva usoda direktorja dirk formule 1 je verjetno že zapečatena, škoda pa bi bilo, da se bo usoda svetovnega prvaka še enkrat odločala na sodiščih in ne na stezi. Toda, ne razumite me narobe, še bolj škoda bi bilo, če bi takšno nesprejemljivo ravnanje FIA v zadnjih krogih dirke v Abu Dabiju ostalo brez odziva in kazni. Verstappnovi navijači se zagotovo ne bodo strinjali, a pravi in edini športni prvak letošnjega leta je Lewis Hamilton – nenazadnje tudi zaradi tega, kako športno in dostojanstveno je sprejel ta poraz – ki ga je s svojimi nedopustnimi dejanji povzoročila FIA in direktor dirk formule 1 Michael Masi.

 

 

guest

13 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
ritter

Čeprav sem ga včasih težko prenašal pri prenosih, mi je pa njegovo mnenje pravilno.

Tudi dovolj dolgo je v bil v tem poslu, da ve kaj govori.

Hvala g. Ališič

joni

Tega je čas podvozil.

Pero

Ališič who??Nikoli ni imel pojma pa je lahko nevem kako dolgo bil v f1

Iztok

Izobediti rdečo zastavo, da bi imela enake pogoje. Oba bi lahko menjala gume. In kaj je tukaj spornega. Saj so imeli pri mercedesu možnost menjave pa se niso odločili. Njihov problem, potem pa Totov jok.

Bojan

Hamilton je imel enako možnost menjave gum pa jih ni izkoristil
Zato malo razmislite

Legy

Hamilton ni imel možnosti, ker je vodil. Če bi šel v bokse, bi pa Max vozil naprej in izničil prednost, oziroma bil bi 15 sek spredaj.

Last edited 1 leto by Legy
Marko Skače

Daj razmišljaj z glavo – če bi šel Ham v boxe, bi bil res Max spredaj, ampak bi bil Ham za njim z novejšimi pnevmatikami … in bi slednji potem lahko napadal v zadnjem krogu. Ker so vodili, so oni odločali, pogojevali, kako taktiko mora RB izbrati. MB je prvi izbiral: box ali ne. RB je bil primoran slediti -> edina opcija je bila izbrati obratno. Ampak (!) pri Mercedesu so se odločili za drugačno taktiko. So upali, da bo dirke konec za varnostnim avtom? So upali, da bo med Ham in Max ostalo 5 avtov? So upali, da Max… Preberi več

Bojan

Ališič je bil vedno pristranski komentator kar ne bi smelo biti
Nič ga ne pogrešam

Damir

Kaj pa tista 2 hepana na SK HD-u

Jos

Ališič je bil pristranski komentator, ampak ni bil nikoli za Lewisa. V tisti Braziliji je skorajda zajokal, ko je Lewis postal prvak.

Peter

Ališič nikoli ni imel pojma o F1, je pa imel veze in edino to mu je pomagalo do voditelja F1, drugace bi ga POP tv vun ruknu po 1. sezoni. Večini folka je šel na živce ker je bil pristranski in se je znal pošteno dreti ko je 19. prehiteval 18., tudi jaz sem raje gledal na HR ali ORF kot pa poslušal njega. Je pa to stvar posameznika. Miran, soditi o tem kako bi lahko odreagirala FIA in kazati s prstom na nekoga pri vašem poznavanju pravil, ni najbolj primerno. Lahko bi to opisal kot mnenje, ne pa se… Preberi več

Emanuel

Najslabši komentator vseh časov, na trenutke se ti zdi da hrešči namesto govori. Dajte no mir, koga le briga njegovo mnenje.

Boris

Zaradi zanimivosti f1, je vsekakor bilo in je dobro, da se nekaj dogaja, je razburljivo in ni dolgočasno, ne glede na dejstvo, da bi si zmago zaslužil Hamilton. Prvič po dolgem času je bilo zanimivo!