Max Verstappen: Super talent je postal svetovni prvak Formule 1

1

Max Verstappen je v Formulo 1 prišel, kot eden največjih dirkaških talentov v zgodovini motošporta, v Formuli 1 je dobesedno odrasel, dozorel in postal svetovni prvak.

Nizozemcu je bilo dirkanje praktično položeno v zibelko. Verstappnov oče je bil dirkač Formule 1, uspešna karting voznica pa je bila tudi njegova mama Sophie. Verstappen se je ob dvojnemu državljanstvo odločil za dirkanje z nizozemsko dirkaško licenco, saj je njegov oče Nizozemec, mati pa Belgijka.

JOS IN MAX VERSTAPPEN

Jos Verstappen je priznal, da je za dirkaško kariero svojega sina Maxa storil neprimerno več, kot za svojo lastno. Jos Verstappen je v Formuli 1 odpeljal 106 dirk, v katerih je zabeležil dve uvrstitvi na zmagovalni oder. Medtem ko Nizozemčeva dirkaška kariera ni ponudila posebnih presežkov pa je Verstappen vselej poudarjal, da ima za svojega sina povsem drugačne načrte.

“Za maxovo kariero sem naredil veliko več kot za svojo. Max je moj življenjski projekt in z njim želim osvojiti naslov svetovnega prvaka formule 1. To je najin skupni cilj in oba sva odločena, da ga doseževa. Spremljanje maxa v kartingu je bilo zame mnogo bolj zabavno, kot moja kariera v formuli 1.”

Verstappen, rojen leta 1997 v Hasseltu v Belgiji, je kmalu prvič stopil dirkališče, do leta 2003 pa je z gokartom že redno dirkal v Genku v Belgiji. Leta 2005 so stvari postale resne, saj se je udeležil svojega prvega prvenstva, Belgium Championship Mini (VAS), kjer je zmagal na vseh 21 dirkah. Do leta 2013 je Verstappen osvojil skoraj vse, kar je karting ponujal, leta 2013 zmagal na svetovnem prvenstvu KZ v Varennes-sur-Allieru v Franciji. Njegov prvenec v enosedežniku se je zgodil v uvodni zimski seriji Florida Winter Series, vendar ga je ekipa Van Amersfoort kmalu poklicala k sodelovanju v evropskem prvenstvu FIA Formula 3. Verstappen je pri samo 16 letih osvojil naslov prvaka F3, zmagal na svoji šesti dirki, nato pa je osvojil neverjetnih šest zaporednih zmag v seriji in se uvrstil na tretje mesto v skupni razvrstitvi.

Jos Verstappen: Max je moj življenjski projekt

Verstappen je večkrat spregovoril o strogem starševskem slogu svojega očeta Josa, kar mu je po njegovem mnenju močno pomagalo pri pripravi na dirkanje v Formuli 1.

Verstappen je dejal, da je zadovoljen s trdim starševskim pristopom svojega očeta Josa, saj verjame, da ga je to okrepilo v težkem “mentalnem”  boju za naslov Formule 1.

Znana anekdota je tista, da je oče Jos Maxa po napaki v kartingu pustil samega na bencinski črpalki. Zvednik Red Bulla priznava, da je bil tedaj zaradi tega precej razburjen, danes pa se lahko temu zgolj smeji.

“Danes da, ampak takrat ni bilo tako smešno,” je dejal Verstappen v pogovoru za Sky Sports F1.

“Nič ni hujšega od tistega, kar sem takrat doživel!” je v smehu razkril Nizozemec.

Jos se je po nekaj minutah obrnil in pobral Maxa z bencinske črpalke, voznik Red Bulla pa je dejal, da ga je strah zgolj okrepil.

“Mislim, da je bilo to takrat zame dobro. To te utrdi,” je nadaljeval.

“Oče je stvari obravnaval na način, ki se mi je takrat zdel zelo strog, danes pa sem prav vesel, da bilo tako. Dobro me je pripravilo na to, kar se dogaja sedaj. Po odraščanju z mojim očetom bi me težko kaj prestrašilo, saj sem videl že vse. Pogosto je bil zelo jezen name, kar pa me je utrdilo in pripravilo na to kaj me čaka v dirkaškem športu. Moj oče je dober človek, toda do mene je bil zelo oster in to mi je zelo koristilo. Že od mladih nog me je pripravljal in njegova vzgoja zagotovo ni podobna igri v vrtcu.”

Verstappen se leta 2015, s čimer je postal najmlajši voznik Formule 1 v zgodovini, saj je rekord Jaimeja Alguersuarija presegel za skoraj dve leti. Verstappen je v svoji debitantski sezoni dosegel impresivnih 49 točk in zasedel dve četrti mesti.

MAD MAX

Verstappen je kmalu po vstopu v Formulo 1 dobil status enega izmed najbolj agresivnih dirkačev, ki nasprotniku ne bo popustil niti za centimeter. V zgodnji fazi kariere je bil mladi Nizozemec tarča hudih kritik zaradi pogostih nesreč, mnogi pa so njegov dirkaški slog označili za nespameten in tudi nevaren.

Po samo štirih dirkah v sezoni 2016 se je Verstappen preselil iz Toro Rossa in se pridružil Danielu Ricciardu pri Red Bull Racingu. Že na svoji prvi dirki v Španiji, je kljuboval kvotam in pod neusmiljenim pritiskom svetovnega prvaka Kimija Räikkönena dosegel epsko premierno zmago v F1. Nadaljnjih šest uvrstitev na stopničke, vključno z izjemno vožnjo sezone v deževni Braziliji, je Verstappna pripeljalo na skupno peto mesto na svetovnem prvenstvu 2016, s čimer je potrdil status najbolj vročega mladega talenta v F1.

Verstappen  je po incidentu z Estebanom Oconom na dirki za VN Brazilije leta 2017 sporočil, da svojega pristopa k dirkanju ne namerava spremeniti in poudarja, da je edini “psiholog”,ki ga namerava upoštevati njegov oče “Jos”.

Verstappen je po dirki povsem izgubil živce in med obveznim tehtanjem dirkačev želel fizično obračunati z Estebanom Oconom. Po dirki je Max na vprašanje nizozemskih novinarjev ali bi za umiritev svojih emocij morda potreboval pomoč psihologa odgovoril:

Pošljite mi psihologe pa jih bom zbrcal na cesto. Edini psiholog, ki ga poslušam je moj oče in Ocon je lahko vesel, da ga ni bilo na dirki. Ne vem kaj je mislil storiti. Ko sem ga vprašal zakaj je to storil mi je odgovoril, da je bil hitrejši od mene. Ne vem kakšen je njegov problem, saj je s krogom zaostanka dirkal proti vodilnemu dirkaču. Kot sem že večkrat dejal, svojega stila ne nameravam spreminjati in ne potrebujem pomoči psihologa.

Max Verstappen je leta po dirki v Braziliji 2017 izgubil živce in želel obračunati z Estebanom Oconom.

POT PROTI VRHU

V naslednjih sezonah je Max postajal vse boljši in boljši, zmag pa je bilo iz leta v leto vse več. Pogosto je bil edini dirkač, ki se je lahko zoperstavil dominantnemu Mercedesu, vselej pa je povsem zasenčil svoje moštvene kolege, ki so zaman iskali odgovor na Nizozemčevo hitrost.

Na Nizozemskem je medtem Max postal senzacija. Že nekaj let so dirke v srednji Evropi – v Belgiji, Avstriji, na Madžarskem preplavljene z armado nizozemskih navijačev v oranžnih majicah, ki navijajo z vnemo, s katero lahko tekmujejo zgolj italijanski tifosi.

Po sedmih letih prevlade Mercedesa, je Verstappen v sezoni 2021 vendarle dobil dirkalnik, s katerim je lahko v boju za naslov enakovredno izzval Lewisa Hamiltona. Oba dirkača sta priredila nepozabno sezono, njuno rivalstvo pa je v mnogočem spominjalo na tistega med Ayrtonom Senno in Alainom Prostom v 90. letih. Kljub številnim incidentom, je Verstappen prikazal brilijantno vožnjo in navkljub določenim pomanjkljivostim svojega Red Bulla RB16B boj za naslov pripeljal do zadnje dirke v Abu Dabiju in samo to. Boj trajal do zadnjega kroga dirke, ko je Verstappen uresničil kar mu je bilo usojeno. Postal je svetovni prvak Formule 1!

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Toni

Sramota, podarjen zadnji krog mimo vseh pravil, naj uživa v podarjeni zmagi s strani FIE, kot je v tistih 2h deževnih krogih za varnostnim avtom. Če FIA hoče novega zmagovalca, ga bo sama dala s svojimi kršitvami svojih pravil, bravo Max, lahko si res ponosen na podaejeno zmago, po pravilih bi se sirka morala zaključiti za varnostnim avtom.