Kaj pravijo pravila o ponovnem startu ob umiku varnostnega avtomobila?

0

Ekipa Mercedes je po koncu dramatične dirke v Abu Dabiju vložila uraden protest zaradi ravnanja vodstva dirke pred zadnjim krogom.

Medtem ko je še nekaj krogov pred koncem dirke v Abu Dabiju kazalo, da bo Lewis Hamilton suvereno osvojil svoj osmi naslov svetovnega prvaka, je v zadnjem sektorju trčil Nichola Latifi, na stezo pa je zapeljal varnostni avtomobil.

Medtem ko je Hamilton nadaljeval po stezi, je Verstappen zapeljal v bokse, med njima pa se je znašlo kar nekaj za krog zaostalih dirkačev. Pred zadnjim krogom je vodstvo dirke izdalo ukaz, da se lahko dirkači, ki so bili med Hamiltonom in Verstappnom vrnejo v isti krog, dirkač Red Bulla pa je tako zadnji krog začel neposredno za svojim tekmecem.

Mercedesov protest temelji na dveh pravilih: členu 48.12 in členu 48.8 Športnega pravilnika F1.

Člen 48.12 obravnava situacijo, ko se lahko dirkači zaostali za krog vrnejo v isti krog dirke tako, da prehitijo varnostni avtomobil.

Razen če vodstvo dirke meni, da je prisotnost varnostnega avtomobila še vedno nujna, se bo varnostni avtomobil vrnil v boks ob koncu naslednjega kroga, ko bo zadnji zaostali dirkač prehitel vodilnega.

Če vodstvo meni, da so razmere na progi neprimerne za prehitevanje, bo vsem ekipa preko uradnega sistema sporočil poslano sporočilo “PREHITEVANJE NI DOVOLJENO.”

Ta klavzula namiguje, da bi se lahko v 57. krogu pojavilo sporočilo, da lahko dirkači prehitijo vodilnega Hamiltona, varnostni avtomobil pa bi se lahko umaknil šele ob koncu naslednjega kroga, ki pa v tem primeru pomenil tudi konec dirke.

48.8 člen se nanaša na to, da za varnostnim avtomobilom ni dovoljeno prehitevati.

Mercedes tukaj problematizira trenutek, ko naj bi Verstappen ob pripravah na ponovni start za hip zapeljal pred prednja kolesa Hamiltonovega bolida.

Obe zadevi sedaj obravnavajo komisarji, trenutno pa še ni znano kakšen bi blahko bil epilog.

Masi odgovoril na Wolffov bes: Temu se reče dirkanje!

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje