FIA se je odzvala na “nesporazum” v Abu Dabiju, ki je razburkal svet F1

0

Svetovni svet za avtomobilski šport FIA je po burnih “reakcijah”, ki “krnijo podobo prvenstva Formule 1 podal izjavo, v kateri se je odzval na dogodke na dirki za VN Abu Dabija

Sezona F1 2021 se je v nedeljo v Yas Marini dramatično in kontroverzno zaključila z zmago Maxa Verstappna, ki je posledično osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka.

Potem ko je bil Nizozemec zgolj nekaj krogov pred koncem dirke še v izgubljenem položaju, ga je v igro vrnil varnostni avtomobil in odločitev direktorja dirke Michaela Masija, da se vrnitev v isti krog dovoli zgolj dirkačem, ki so bili na stezi med Verstappnom in vodilnim Lewisom Hamiltonom.

Verstappen je tako v zadnjem krogu s svežimi pnevmatikami brez večjih prehitel Lewisa Hamiltona, odločitev FIE pa je poskrbela za burne odzive in ostre kritike.

Svetovni svet za avtomobilski šport FIA je v izjavi podal svoje stališče o kontroverznih dogodkih: “Velika nagrada FIA Formule 1 v Abu Dabiju 2021 je povzročila veliko odzivov skupnosti F1, avtomobilskega športa in splošne javnosti.”

“Primarna odgovornost FIE na vsakem dogodku je zagotoviti varnost vseh vpletenih in integriteto športa. Okoliščine v zvezi z uporabo varnostnega avtomobila po incidentu voznika Nicholasa Latifija in s tem povezane komunikacije med direktorjem dikre in ekipami Formule 1 so povzročile precejšnje nesporazume in odzive ekip, voznikov in navijačev Formule 1. Ta zadeva trenutno kvari podobo prvenstva in slavljenje prvega naslova svetovnega prvaka, ki ga je osvojil Max Verstappen in osmega zaporednega naslova svetovnega prvaka konstruktorjev, ki ga je osvojil Mercedes.

“Po predstavitvi poročila o zaporedju dogodkov, ki so se zgodili po incidentu v 53. krogu Velike nagrade in ob nenehnem prizadevanju za izboljšave, je predsednik FIE Svetovnemu svetu za avtomobilski šport predlagal podrobno analizo in razjasnitev vseh okoliščin. O tej zadevi bomo razpravljali in jo obravnavali z vsemi ekipami in vozniki z namenom, da se iz te situacije izvlečejo lekcije in da se udeležencem, medijem in navijačem zagotovi jasnost o veljavnih predpisih, da se ohrani tekmovalna narava našega športa in hkrati zagotovi varnost vseh vpletenih v prvenstvo Formule 1.”

Tudi Miran Ališič ostro nad FIO: Pravi prvak je Hamilton, Masi mora oditi

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje