STRATEŠKI KOTIČEK: Strateško zanimiva dirka z le enim postankom; bodo ekipe računale na varnostni avtomobil?

0

Druga ulična dirka za povrstjo se bo odvila v prestolnici Azerbajdžana, kjer si je včeraj najboljši štartni položaj priigral Charles Leclerc v Ferrariju in premagal tekmeca za naslov svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona ter Maxa Verstappna.

Dirkači imajo na voljo tri različne komplete pnevmatik – C5, C4 in C3.

Vsi dirkalniki, ki bodo štartali med najboljšo deseterico bodo dirko začeli na najmehkejši različici, s katero so opravili drugi del kvalifikacij – Q2. Pirelli je v Baku pripeljal tri najmehkejše različice C5 (najmehkejše), C4 (srednjetrde) in C3 (najtrše).

Graf prikazuje spremembo oprijema na opravljene kroge.

Pričakovati gre, da bodo dirkači v zaledju na čelu s Sebastianom Vettlom, ki bo startal kot 11. dirko začeli na srednjetrdih pnevmatikah in postanek poskusili zamakniti globoko v dirko v upanju, da ga morebitni (virtualni) varnostni avtomobil skrajša. Poleg tega so C4 pnevmatike bistveno fleksibilnejše in je ohranjanje le teh enostavnejše.

Graf prikazuje pričakovan čas postanka ob zeleni zastavi in pod varnostnim avtomobilom.

Medtem se bodo tisti na najmehkejših pnevmatikah v bokse zvrstili nekje okoli 15. kroga, ko bodo pnevmatike na grobi podlagi in v primežu visokih temperatur začele popuščati. Pričakovati gre poskuse “undercuta” – t.i. dirkalnik bo v bokse zapeljal pred dirkalnikom spredaj z namenom, da bo v času enega ali več krogov pridobil dovolj časa in ga ob postanku le tega prehitel. Po drugi strani bo prezgodnji postanek postavil vprašaj na kavliteto pnevmatik proti koncu dirke.

Tri najhitrejše strategije s katerimi se poigravajo ekipe.

Če ne bo večjih presenečenj, gre pričakovati gre le en postanek. Oba Mercedesa nimata več na voljo novega kompleta srednjetrdih pnevmatik, vendar to ne bi smelo negativno vplivati na nemško ekipo, saj vsi med najboljšo deseterico načrtujejo prehod iz najmehkejših na najtrše.

Norris nezadovoljen s komisarji: To je slaba odločitev ali zgolj nepravična kazen

 

 

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje