SOBOTNA ANALIZA: Mercedes ima še uro časa da najde rešitev; bo Red Bullu uspel “lockout” prve štartne vrste?

0

Ekipa Mercedesa je v dirkaški vikend vstopila z namenom, da razblini dvome o hitrosti srebrne puščice, ki se na ulicah Monaka ni znašla najbolje in zasuka prvenstvo v svoj prid. Ne le da jim to ni uspelo – oba dirkača sta preko celotnega dne tarnala nad pomanjkanjem oprijema preko celotnega kroga. Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton je prvi prosti trening končal na 7. (+0.709s), drugega pa na 11. mestu (+1.041s).

“Opravili smo vse, kar smo si zadali pred začetkom prostega treninga, vendar časi niso hitri. Dirkalnik se je bolje obnašal dopoldan kot popoldan in čas, ki sem ga dosegel je bil maksimum. Sploh nisem imel oprijema in vsi se sprašujemo, kje leži težava. Verjamem da bomo imeli dolgo noč. Kljub temu pričakujemo boljšo formo v nedeljo, saj smo bili v simulaciji dirke precej bljiže.”

Tudi šef ekipe Toto Wolff ni bil zadovoljen z prikazanim in se po koncu popoldanskega dogajanja hitro izmuznil v Mercedesove prostore. Inžinir ob stezi Andrew Shovlin je dan opisal kot “daleč najslabši petek” in izpostavil kvalifikacijski krog kot glaven trn v peti nemške ekipe.

“Smo daleč stan od mest kjer bi si želeli biti. Ritem na dirki ne bo tako problematičen – še vedno smo za Red Bullom, vendar ne za tako veliko razliko. Dolga noč je pred nami, saj načrtujemo širok spekter simulacij in analize.”

Tako kot v Monaku imajo srebrne puščice težavo ogreti pnevmatike v primerno operativno okno. Valtteri Bottas je dejal, da potrebuje več krogov, da temperaturo dvigne na višji nivo. Mercedes je sicer v preteklosti že pokazal vrnitve iz “slabega” petka, vendar nikoli še ni nadoknadil takšne razlike.

KVALIFIKACIJSKI HITRI KROG

Graf prikazuje hitrost dirkalnika ekipe preko enega kroga.

Medtem zaposleni v Red Bullovi garaži niso skrivali nasmeškov po najvrjetneje najboljšem začetku dirkaškega vikenda v letošnji sezoni. Oba rdeča bika sta na ulični stezi v prestolnici Azerbajdžana izgledala izvrstno. Max Verstappen je dobil prvi prosti trening, Sergio Perez pa drugega. Slednji je svoj dan pokomentiral tako:

“To je bil najbolj popolen petek. Do sedaj se v dirkalniku še nisem počutil tako dobro.”

Njegov moštveni kolega je bil zadovoljen z dopoldanskim dogajanjem, vendar dejal da spremembe, ki jih je ekipa naredila v popoldnevu bile korak v napačno smer. Kljub temu ekipa iz Milton Keynesa na stezi preko enega samega kroga izgleda zelo dobro, saj imajo pred najbljižimi zasledovalci skoraj pol sekunde naskoka.

Red Bull bo željan kapitalizirati na težave Mercedesa in svojo prednost na stezi bodo poskušali pretvoriti v pozitiven izkupiček točk. Še bolj kot kadar koli doslej bo Sergio Perez na preizkušnji, saj so možnosti za “lockout” prve štartne vrste visoke.

HITROST NA DIRKI

Ferrari je v medijskih izjavah nižal pričakovanja po izjemnih predstavah dirkalnika na ulicah Monte Carla. Kjub temu so včeraj nanizali hitre čase in zaostajali le za najmošnejšo ekipo. Na prvem prostem treningu sta rdeča konjička zasedla 2. (+0.043s) in 3. mesto (+0.337s), na drugem pa 3. (+0.101s) in 4. (+0.128s).

Vendar za ovratnik jima dihata oba McLarna, ki v tej sezoni že tradicionalno zadržujeta svojo pravo hitrost vse do kvalifikacij. Tudi Daniel Ricciardo, ki je na dirki v Monaku imel obilico težav je dejal, da je veliko bljiže svojemu moštvenemu kolegu.

“Precej soliden dan. Našli smo nekaj stvari in storili korake v pravi smeri. Čas ne vedno pove celotne zgodbe in kljub 13. mestu smo bljiže kot se zdi.”

Medtem je ekipa Alpine po zelo toplo-hladnem začetku sezone našla nekaj časa v primerjavi s konkurenti. Fernando Alosno je drugi prosti trening zaključil na visokem 6. mestu (+0.578s), Esteban Ocon pa 9. (+0.905s).

“Definitivno pozitiven petek za nas. Dirkalnik je bil dober vse od dopoldneva, tako da nastavitev nismo pretirano spreminjali. Poskusili smo različne kombinacije pnevmatik in poskušali razumeti kako se te odzivajo na podlago. Verjamem, da je še nekaj hitrosti skrite in upam da jo do kvalifikacij najdemo.”

Pričakovati gre zanimivo dirko, saj je možnost varnostnega avtomobila visoka. Ekipa načrtujejo le en postanek, vendar je degradacija pnevmatik zaradi grobe podlage visoka. Mercedes ima še eno uro časa, da pred kvalifikacijami reši petkove težave. Koliko točk lahko Red Bull odščipne Mercedesu v boju za prvaka? Lahko katera izmed ekip dirko konča pred srebrnima puščicama in tako še poveča deficit?

Bottas: “Z dirkalnikom je nekaj fundamentalno narobe”

 

 

 

 

 

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje