Kaj je “čarobni gumb”, ki je uničil Hamiltonovo dirko v Bakuju

0

Lewis Hamilton je po ponovnem startu dirke za VN Azerbajdžana storil napako, ki je bila posledica tega, da je Britanec pomotoma vklopil posebno nastavitev zavornega razmerja, ki sicer služi ogrevanju pnevmatik ob vožnji za varnostnim avtomobilom.

Hamilton je po ponovnem startu sicer odlično speljal z mesta in že prehitel Sergia Pereza, nato pa je Britanec blokiral kolesa svojega Mercedesa in odpeljal naravnost v izletno cono.

Sedemkratni svetovni prvak je posledično dirko v Bakuju končal brez točk, po koncu dirke pa je pojasnil dogajanje tri kroge pred koncem, ko so dirkalniki po prekinitvi dirke zaradi nesreče Maxa Verstappna ponovno startali iz startnih mest.

Hamilton je po koncu dirke za Sky F1 povedal:

Ponovni start nam je uspel zelo dobro, nato pa se mi je približal Perez in očitno sem pomotoma zadel stikalo, ki je “izključilo” zavore. Bolid se ni ustavil in lahko sem zgolj odpeljal naravnost.

Video: Napaka Lewisa Hamiltona ob ponovnem startu

Po dirki se je izkazalo, da je Hamilton pritisnili t.i. čarobni gumb, ki 90 odstotokov prestavnega razmerja usmeri na prednje pnevmatike. Dirkačem ta nastavitev omogoča, da ob vožnji za varnostnim avtomobilom hitreje ogrejejo prednje pnevmatike.

Mercedes posebno nastavitev zavornega razmerja uporablja že od sezone 2015, v zadnjih letih pa smo lahko po radijski zvezi kar nekajkrat slišali pogovore dirkačev in njihovih inženirjih o uporabi “čarobnega gumba.”

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje