Vrhunci prve dirke v sezoni 2021

0

Po nekaj mesečnem premoru smo končno dočakali prvo dirko sezone, ki je bila na istem prizorišču, kjer je lani Romain Grosjean doživel skoraj smrtno nesrečo in na dirkališču, kjer je George Russell dobil svoje prve točke in skoraj zmagal. Letošnjo sezono smo začeli s tremi novinci in s štirimi dirkači, ki so menjali moštva. Dirkači so že v začetku dirke pripravili zanimivo predstavo, ki jo je zaključil boj med sedemkratnim svetovnim prvakom in Maxom Verstappnom.

Skorajšnji odstop Pereza in vrnitev na zgornji del lestvice

Za prvo presenečenje je poskrbel Mehičan Sergio Perez, ko mu je v ogrevalnem krogu ugasnil motor. Mehičan bi v novem bolidu skoraj končal dirko še pred samim začetkom, vendar je motor uspel zagnati in štartati iz boksov. Perez je kljub zadnjemu mestu po štartu dirko končal z dobrim rezultatom, na petem mestu.

Dvojni ogrevalni krog

Zaradi težav Red Bulla so dirkači po postavitvi na mesta odpeljali še en ogrevalni krog in tako omogočili, da se Perez umakne s steze.

Odstop Mazepina

Tako, kot je mladi Rus končal  kvalifikacije, je začel dirko in svojo prvo dirko v razredu Formule 1 zaključil v prvem krogu. Rus je v četrtem ovinku izgubil oblast nad svojim bolidom, treščil v ograjo in poškodoval svoj dirkalnik. S svojo nesrečo je poskrbel za prvi in edini varnostni avtomobil, ki smo ga videli na dirki v Bahrajnu.

Novi varnostni avtomobil

Če smo v prejšnjih sezonah pod pojmom varnostni avtomobil bili vajeni srebrnega Mercedesa, smo danes videli temno zelenega Aston Martina, ki je v letošnji sezoni poleg Mercedesa AMG uradni varnostni avtomobil.

Trk Gaslyja in McLarna

Trk dirkača ekipe AlphaTauri v dirkalnik McLarna je povzročil, da je Gaslyju odpadlo prednje krilce. Dirkač je po namestitvi novega prednjega krilca večino dirke vozil na predzadnjem oz. zadnjem mestu, vse do odstopa.

Vrnitev Alonsa in predčasen odstop

Fernando Alonso se je po premoru vrnil v Formulo 1 in po 35. krogih predčasno končal dirko. Španec je večino dirke vozil med prvimi desetimi, vse dokler mu niso odpovedale zavore na zadnjih kolesih.

Trk Ocona in Vettla

V začetku 45. kroga sta trčila Esteban Ocon in Sebastian Vettel. Potem ko ga je prvi prehitel, je Vettel zapeljal za Ocona, ker pa ni pravočasno upočasnil svojega bolida, se je Nemec zaletel v zadek dirkalnika ekipe Alpine. Vettel je utrpel manjše poškodbe prednjega krilca, po dirki pa je prejel še kazen petih sekund.

Napet boj med Hamiltonom in Verstappnom

Dirko je spremljal napet boj med seemkratnim svetovnim prvakom in Verstappnom. Potem ko se je Max na začetku pritoževal nad težavami s stopalko za plin in diferencialom, je ta kljub temu povzročal veliko skrbi tako Hamiltonu, kot šefu ekipe Mercedes Totu Wolffu. Verstappen je hitro zmanjševal zaostanek za Hamiltonom, na koncu dirke pa je prišel dovolj blizu, da ga je lahko prehitel. Zaradi nepravilnega prehitevanja je bil Nizozemec primoran prvo mestu znova prepustiti Hamiltonu in se zadovoljiti z drugo stopničko.

Prebujenje Ferarrija

Po lanski katastrofalni sezoni za ekipo Ferarri, smo lahko napredek Scuderie opazili že v kvalifikacijah, na dirki pa sta Sainz in Leclerc s šestim in osmim mestu Ferarriju pripeljala zelo soliden rezultat in zajetno število točk.

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje