Analiza prostih treningov: Epski spopad Mercedesa in Red Bulla, Ferrari presenetil

0

Za nami so prvi prosti treningi sezone 2021, ki so kot običajno razkrili prve obrise razmerja moči, ki jih bomo v Formuli 1 spremljali v letošnji sezoni.

Max Verstappen je z najhitrejšima časoma obeh petkovih prostih treningov dokazal, da odlična forma ekipe Red Bull na predsezonskih testiranjih zagotovo ni bila naključje. Dirkalnik RB16B na stezi zgleda odlično, predvsem Verstappen pa je bil na vseh različicah pnevmatik izredno suveren.

Prvi dirkaški dan letošnje sezone je hkrati pokazal, da Mercedes vsaj na dirkališču Sakhir ni tako dominanten, kot je bil v preteklih letih. Čeprav sta se Lewis Hamilton in Valtteri Bottas znova spopadala z očitnimi težavami s pomanjkanjem oprijema, pa moštvo srebrnih puščic še zdaleč ne gre odpisati.

Hamilton je bil v simulaciji dirke v povprečju dve desetinki hitrejši od Verstappna, ob tem pa je potrebno poudariti, da je Nizozemec odpeljal pet krogov več od dirkača Mercedesa. Zgolj desetinko je v povprečju 10. krogov za Verstappnom zaostal njegov novi moštveni kolega Sergio Perez, še dve dodatni desetinki pa Valtteri Bottas v drugem Mercedesu, ki pa se je ob tem soočal z očitnimi težavami z obrabo pnevmatik.

Glede na videno na prostih treningih nas očitno kaže tesen boj med Mercedesom in Red Bullom, ob tem pa bi lahko odločale malenkosti, vključno z razpletom kvalifikacij in posledičnim položajem na startni vrsti.

Še bolj zapletena je situacija v t.i. 2. kategoriji, kjer so ekipe neverjetno izenačene. Morda nekoliko izstopa Mclaren, ki je predvsem z Landom Norrisom prikazal izvrstno formo, tudi v simulaciji dirke pa je ekipa iz Wokinga nekoliko izstopala v primerjavi z neposredno konkurenco.

Prijetno presenečenje je prvi dirkaški dan pripravil Ferrari, ki je deloval veliko bolj konkurenčno kot na testiranjih. Prava forma Scuderie je še nekoliko nejasna saj sta Charles Leclerc in Carlos Sainz svoji simulaciji dirke za razliko od večine ekip pričela z najmehkejšo različico Pirellijevih pnevmatik. Kljub temu pa so bili časi rdečega dirkalnika več kot vzpodbudni.

Blizu sta tudi ekipi Aston Martin in Alpine, v krogu ekip srednjega razreda pa najdemo tudi moštvi AlphaTauri in Alfa Romeo. Dovolj zgovoren je podatek, da je Kimi Raikkonen na 16. mestu za najhitrejšim časom zaostajal zgolj za sekundo.

Pred nami je morda ena izmed najbolj izenačenih sezon zadnjih let, predvsem kar se tiče boja v sredini startne vrste, ki bo kot kaže ta hip resnično neizprosen.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje