Wolff: Pri odločanju o novih motorjih, Formula 1 ne sme ponavljati starih napak

0

Šef ekipe Mercedes Toto Wolff poudarja, da Formula 1, ob odločanju o novih motorjih, ne sme ponoviti napak, ki jih je naredila 11 let nazaj.

Leta 2014 se je z uvedbo novih 1.6 V6 turbo hibridnih motorjev, pričelo novo poglavje v zgodovini Formule 1. Začela se je doba Mercedesa, saj je ekipa iz Brackleya v tem času osvojila 7 zaporednih konstruktorskih in dirkaških naslovov.

Kljub uspehom Wolff opozarja na pretirano zapletenost pogonskih agregatov, katere rezultat so visoki stroški razvoja. Formula 1 mora biti tako previdna, preden uvede nove motorje.

“Menimo, da bi bilo potrebno leta 2022 zamrzniti razvoj motorjev, predpise namenjene za sezono 2026 pa uveljaviti leto poprej. Mislim, da moramo slediti svetovnim smernicam in razvijati bolj elektrificirane agregate. Pri tem je potrebno ubrati pot, ki bo finančno vzdržna za Formulo 1. Ne vem, koliko cenejši bodo novi motorji. Vse ukrepe moramo dvakrat preveriti. Nočemo storiti istih napak, kot 11 let nazaj, ko smo rekli: ‘Pokličimo in inženirje in naj oni predlagajo koncept’. Takrat smo sicer dobili fantastičen in zelo učinkovit motor, vendar je njegov razvoj izredno drag.”

Iz Formule 1 se umika Honda, saj želi z zmanjšanjem stroškov doseči cilje, ki si jih je zastavila na Japonskem. S tem bodo v kraljici motošporta ostali prisotni le trije proizvajalci pogonskih agregatov. Wolff meni, da bo pred pogovori o tehničnih lastnostih motorjev, potrebno premisliti, kako zmanjšati stroške razvoja.

“Zmanjšati moramo stroške, ki jih imajo proizvajalci agregatov. Temu je potrebno dati prioriteto. Kar se tiče tehničnega področja, moramo uporabiti fantastično znanje, ki se že uporablja pri cestnih vozilih.”

 

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje