Umrl nekdanji dirkač Adrián Campos

0

Adrián Campos se je morda bolj kot dirkač vtisnil v spomin kot lastnik ekip v njižih kategorijah Formule 1. Preko ekipe Campos Racing je svojo pot utrjevalo kar nekaj nadobudnih dirkačev – med njimi tudi Fernando Alonso.

campos-alonso

“Družina in ekipa Campos žalujeta za velikansko izgubo. Motošport je bil Adrianov način življenja. Njegova odločnost in človeške kvalitete nam bodo za vedno v zgled. Ogormno je dal družini in ekipi Campos.”

so zapisali v izjavi za javnost in potrdili, da je Španec umrl zaradi zapletov s koronavirusno boleznijo.

Adrian Campos je v sezoni 1987 dirkal za Minardi in v sezoni 16-ih dirk končal le eno, na 14. mestu. Z ekipo je ostal tudi v naslednji sezoni, a že po 5. dirki za VN Kanade bil odpuščen, ko se na dirko ni uspel uvrstiti.

Ne gre trditi da je Campos unovčil svoj potencial za volanom dirkalnika, ga pa je kot lastnik ekipe in promotor mladih dirkaških talentov, tudi Fernanda Alonsa. Leta 1997 je ustanovil svojo drikaško ekipo Campos Motorsport. Z Marcom Genom je leto kasneje zmagal serijo Open Fortuna by Nissan – predhodnik serije Formula Renault 3.5.

Marc Gene je nato svojo pot nadaljeval v Formuli 1, kjer je dve sezoni preživel pri Minardiju. Njegova zamenjava pa je bil 18-letni mladenič po imenu Fernando Alonso. In tudi v sezoni 1999 je Campos Motorsport osvojil prvo mesto med ekipami in dirkaški razvrstitvi, kjer je slavil Španec.

Leta 2005 se je ekipa pridružila seriji GP2 – danes F2 – in v sezoni 2007 osvojila skupni seštevek z Vitalyjem Petrovom in Lucasom di Grassijem. Leta 2010 je ekipa celo konkurirala za vstop v prvi razred motošporta pod imenom Campos Meta. Zalomilo se je pri denarju in projekt je bil prodan Joseju Ramonu Carabanteju, ki je ekipo preimenoval v HRT – Hispania Racing Team, ki v treh sezonah obstoja ni osvojila niti točke.

Ekipa Campos je nadaljevala v seriji GP2 in kasneje Formuli 2, kjer se je osredotočila na razvijanje bodočih dirkačev. Med že omenjenimi, je ekipa priložnost ponudila drikačem kot so: Lando Norris, Roberto Merhi, Luca Ghiotto, Roy Nissany in Jack Aitken, ki je v Formuli 1 debitiral na dirki za VN Sakirja.

Jack Aitken ostaja v pogovorih z Williamsom

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje