F1 s potrditvijo Imole razkrila posodobljen koledar

0

Z Avstralijo naj bi se 21. marca tradicionalno pričela nova sezona Formule 1. Začetek rekordnega koledarja s 23. dirkami bo zaradi strogih covid-19 omejitev v državi prestavljen, na koledar pa je letos dodana dirka v Imoli.

Sezona 2021 se bo tako pričela 28. marca z VN Bahrajna. Tja se bodo verjetno prestavila tudi predsezonska testiranja, ki naj bi prvotno potekala v Barceloni med 2. in 4. marcem. Uradna napoved tega še ni obljavljena. Bahrajn je preteklo sezono gostil dve dirki na različnih konfiguracijah dirkališča.

Dvomi o izvedbi VN Avstralije so se pokazali za resnične, ko je država ob pojavu novega seva covida-19 sprejela stroge omejitve in obvezno 14-dnevno karanteno za vse, ki obiščejo to celino. Izvedba dirke bi v trenutnih razmerah predstavljala prevelik izziv, saj se priprave za vzpostavitev začasnega dirkališča običajno pričnejo pred koncem januarja. Odločitev o prestavitvi dirke na kasnejši termin je bila s strani Formule 1 objavljena v torek.

S tem bo pandemija že drugič v dveh letih vplivala na tradicionalno odprtje sezone v Melbournu. V preteklem letu je bilo iz tega razloga odpovedanih prvih 10 dirk, pričetek prilagojenega koledarja s 17 dirkami pa je bil zamaknjen v julij na dirkališče v Avstriji. Avstralski ljubitelji kraljice motošporta kljub temu niso razočarani, saj so za dirko predvideli rezervni termin 21. novembra.

Zamik sezone rešil Mercedesove težave z motorjem

Znano je že, da karavana 11. aprila prav tako ne bo obiskala Kitajske. Za dirko v Šanghaju, ki bi morala biti tretja po vrsti, ostaja upanje, da bo tako kot Melbourne prestavljena na kasnejši termin.

Prenovljen koledar za sezono 2021 bo tako izgledal rahlo drugače kot tisti, ki ga je Formula 1 napovedala novembra. Termin, ki je bil takrat nezapolnjen, bo nepričakovano gostila Imola. Na dirkališču Enza in Dina Ferrarija bomo lahko dirko spremljali 18. aprila. S tem se bo predčasno pričel evropski del sezone, ki naj bi vključeval dirko za VN Portugalske. Ta bi zasedla zaenkrat prost termin 2. maja in olajšatla logistične izzive, saj je naslednji postanek predviden en teden kasneje v Španiji. Če karavana ne bo naletela na dodatne zaplete, povezane s pandemijo, bo to postala rekordna sezona, saj bo vsebovala 23 dirk.

Novi šef Formule 1 Stefano Domenicali je o koledarju povedal:

“Novo leto smo pričeli zelo delavno, zato nas veseli, da lahko potrdimo številčno nespremenjen koledar. Kljub temu da zaradi globalne pandemije normalno življenje še ni mogoče, smo mi lansko leto pokazali, da nas to ne ovira, saj smo bili prva mednarodna športna panoga, ki je varno pričela sezono.

 

Odlična novica je, da smo našli nov termin za VN Avstralije. Upam, da bomo našli rešitev tudi za dirko na Kitajskem. Z veseljem sporočamo, da se karavana vrača na dirkališče v Imoli.

 

Oboževalci verjetno komaj čakajo konec zimskega premora, ki se bo zgodil z dirko v Bahrajnu. Situacija okoli virusa ostaja resna, vendar nam izkušnje iz lanske sezone omogočajo izvesti varno sezono.”

Preložitev dirke v Avstraliji pomeni, da se za en teden zamakne na novo uvedena VN Sao Paula. S tem se bo karavana v 11 tednih srečala s tremi trojnimi zaporednimi vikendi. Sezona se bo z dirko v Abu Dabiju 12. decembra končala teden dni kasneje, kot je bilo to načrtovano.

Formula 1: Koledar dirk v sezoni 2021

 

 

 

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje