Di Montezemolo: Želel sem sestaviti ekipo treh dirkalnikov

0

Nekdanji predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo je v intervjuju za Motorsport Italy razpravljal o težavah, s katerimi se je srečal, ko je prevzel vodenje ekipe iz Maranella. Scuderia je takrat preživljala težke čase, saj so vse od smrti Enza Ferrarija nizali neuspehe.

Montezemolo je vajeti Ferrarija prevzel leta 1992. Italijan si je takrat zastavil osebni cilj, da Scuderio ponovnoma popelje do konstruktorskega naslova v Formuli 1.

“Ko sem leta 1992 prišel v Maranello, je bil dirkalnik za tisto sezono že pripravljen, zato sem se lotil strateškega preurejanja ekipe. Ferrariju sem želel povrniti staro slavo. Prvi zares konkurenčen dirkalnik smo uspeli zasnovati leta 1996. To je bil trenutek, ko sma z Jeanom Todtom ugotovila, da ekipa potrebuje prvorazredenega dirkača.

 

Tisto sezono smo uspeli zmagati v Spaju, Španiji in Monzi. V Franciji smo osvojili pole position, vendar nam je motor odpovedal v ogrevalnem krogu. Celotna sezona je predstavljala korak v pravo smer, saj smo se še nekaj let nazaj borili z Minardijem, z vsem spoštovanjem do njega.”

Ferrari je bil leta 2006 postavljen pred dilemo. Ekipa je osvojila 9 dirk, 7 pole positionov in 9 najhitrejših krogov, kar je bil odličen napredek glede na preteklo težko sezono. Na presenečenje vseh je Michael Schumacher po zmagi v Monzi objokan napovedal svojo upokojitev. Ali je bil Nemec res prisiljen v takšno odločitev?

“Michael je že leta 2005 dosegel mejo, po kateri želi dirkač Formuli 1 nameniti manj časa in naporov. Njegova otroka sta zrastla, zato jima je on želel nameniti več časa. Od tistega trenutka ni bil več tako odločen in pripravljen na boj. Mogoče je bil psihično izčrpan.

 

Ko se je Massa leta 2009 poškodoval, sem Michaela uspel prepričati, da ga nadomešča. Ob prihodu v moju pisarno ni želel razmišljati o vrnitvi, kar kaže na to, da je potreboval odmor. Na koncu je bil razočaran, ker ni uspel izkoristiti priložnosti. Če bi takrat Michael prišel začasno v ekipo, bi jaz poskušal izboriti uvedbo tretjega dirkalnika. Tako bi imeli ekipo, ki bi jo sestavljali Schumacher, Massa in Raikkonen.”

Video: Michael Schumacher prvič napovedal svojo upokojitev

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje