Anderson: Hamilton bo moral spoznati, da ni večji od finančne krize

0

F1 novinar in nekdanji inženir Gary Anderson meni, da bo moral  Lewis Hamilton spoznati, da v trenutnih negotovih gospodarskih razmerah ne bo iztržil tako visoke plače, kot bi si je sam na podlagi svojih izjemnih dosežkov želel.

Hamilton še zmeraj ni podpisal nove pogodbe z Mercedesom, sedemkratni svetovni prvak pa je tako dva meseca pred začetkom nove sezone dejansko brezposeln. Čeprav večina karavana Formule 1 pričakuje, da bo do dogovora vendarle prišlo, naj bi se zataknilo predvsem pri denarju.

V zadnjih dneh so se pojavile novice, da naj bi britanski dirkač predstavil štiri zahteve, ki jih mora Mercedes izpolniti, če želijo z njim podpisati novo pogodbo. Kot prvo je zahteval dvig plače na 50 milijonov evrov letno, s čimer bi obdržal primat najbolje plačanega voznika v Formuli 1.

Druga zahteva se nanaša na denarno nagrado, ki jo Mercedes prejme, če ponovno osvoji konstruktorsko prvenstvo. Hamilton si želi deset odstotkov tega izkupička, kar bi v primeru letošnje 145 milijonov evrov vredne nagrade Britancu naneslo dodatnih 14,5 milijonov evrov.

Lewisova tretja želja je, da mu Mercedes podari enega od prihajajočih, serijsko omejenih hiper športnikov AMG One. Dvovratni kupe bo posedoval del tehnologije iz Formule 1 in bil omejen na 250 primerkov.

Hamiltonova zadnja zahteva je veliko globlja, saj si Britanec želi imeti vidnejšo vlogo pri Mercedesu, ne le kot voznik, ampak tudi kot predstavnik podjetja. Sedemkratni prvak se tako želi vključiti v Mercedesovo pot proti električni prihodnosti.

Negotovo je, ali se bodo pri Daimlerju tem zahtevam uklonili, vendar naj bi pri pogajanjih kot grožnjo uporabljali Georga Russlla. Ta je na VN Sakhirja zamenjal Hamiltona, ki je bil pozitiven na covid-19, in na dirki skoraj zmagal.

Nekdanji inženir v Formuli 1 Gary Anderson ob tem poudarja, da se bo moral Britanec sprijazniti, da trenutne gospodarske zahteve ne omogočajo sklenitev takšnih astronomskih pogodb.

“V Mercedesovi ekipi verjamejo, da bo Hamilton ostal, vendar se zdi, da je razprava predvsem o dolžini pogodbe,” je dejal Anderson.

“Torej gre bolj za to, kako dolgo se želi zavezati  in za koliko denarja, kot pa ali je pripravljen. Vendar mora biti tudi realen, saj je svet zaradi pandemije utrpel velike posledice. Tudi s spremembami pravil in zgornjo mejo stroškov se ekipe trudijo pridobiti potreben denar, Mercedes pa mora zmanjšati svojo delovno silo. V tej situaciji bo moral pogledati širšo sliko, kot je zgolj zaslužek. »Zanimivo bo videti, če se to ne bo zgodilo. Če se Hamilton odloči, da je večji od širše slike finančnih izzivov, bi lahko na koncu tudi odšel.”

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje