F1 ekipe so se dogovorile o omejitvi dirkaških plač na 30 milijonov dolarjev

0

Ekipe formule 1 so se načeloma dogovorile za zgornjo mejo izdatkov, ki jih lahko namenijo za dirkaške plače, ki bi začela veljati v sezoni 2023 in bi znašala 30 milijonov dolarjev.

Čeprav številke še niso dokončne, je začasni načrt omejiti plače voznikov na 30 milijonov dolarjev za oba voznika skupaj – ki bi jih na primer lahko razdelili na 20 in 10 milijonov dolarjev za posameznega dirkača.

Načrtuje se tudi omejitev skupnih plač najvišjih treh zaposlenih, kar za večino ekip običajno vključuje šefa ekipe, tehničnega direktorja in direktorja inženiringa.

Ta poteza je del prizadevanja za nadaljnje pokrivanje porabe, saj se Formula 1 po krizi COVID-19 sooča z negotovo finančno prihodnostjo, pri čemer se bodo prihodki v prihodnjih letih še zmanjšali.

O načrtu so razpravljali in o njem glasovali na ponedeljkovi seji komisije F1, kjer so ga podprli vsi šefi ekip. O podrobnosti se bodo morali še dogovoriti, preden jih bo ratificiral Svetovni svet za avtomobilski šport.

Po trenutnih predvidevanjih bo potrebno spoštovati vse pogodbe sklenjene do leta 2023, preden bodo nova pravila formalno potrjena, zaradi zapletenosti delovnopravne zakonodaje To pomeni, da imajo dirkači sedaj še priložnost, da se dogovorijo za dolgoročnejše posle.

Mercedes še ni potrdil nove pogodbe za Lewisa Hamiltona, ki bo kot najbolje plačan voznik v Formuli 1 ob tem verjetno najbolj prizadet.

Obstajala bo tudi neposredna povezava med zgornjo mejo plač in zgornjo mejo proračuna. Ekipe lahko prekoračijo zgornjo mesjo in za voznike zapravijo več kot predlaganih 30 milijonov dolarjev, vendar se bo razlika nato odštela od zgornje meje proračuna.

Formula 1 – Plače F1 dirkačev v sezoni 2020

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje