Uradno: FIA zavrnila protest Red Bulla – Mercedesov DAS je legalen!

1

Komisarji FIE so po šestih urah zasedanja sprejeli odločitev, da je Mercedesov sistem DAS legalen in tako formalno zavrnili protest ekipe Red Bulla.

Mercedes je na predsezonskih testiranjih predstavil inovativno krmiljenje, ki dirkačema Lewisu Hamiltonu in Valtteriju Bottasu omogoča, da s premikanjem volana spreminjata zgornji kot prednjih koles.

Ekipa Red Bull je že pred pričetkom prvega dirkaškega vikenda letošnje sezone napovedala, da bo v primeru uporabe spornega sistema sprožila protest, po besedah šefa ekipe Christiana Hornerja, pa je moštvo Rdečih bikov na komisarje FIE že pred treningi naslovilo nekaj vprašanj.

Po drugem prostem treningu je FIA potrdila, da je od ekipe Red Bull prejela uradni protest zoper Mercedesov dvoosni volanski sistem DAS.

Tehnična predstavnika Red Bulla Adrian Newey in Paul Monaghan sta na zaslišanju zagovarjala stališče, da DAS omogoča spreminjanje aerodinamičnih lastnosti Mercedesa W11 in, da je hkrati del sistema vzmetenja avtomobila.

Po maratonski seji so komisarji odločili, da je sistem DAS pravzaprav del volanskega sistema in ne vzmetenja, kot so to trdili pri Red Bullu in kar bi pomenilo, da bi bil sistem nelegalen.

Komisarji FIE menijo, da je DAS zakonit del krmilnega sistema in zato izpolnjujejo ustrezne predpise glede vzmetenja ali aerodinamičnega vpliva,” je v zaključku poročila zapisala FIA.

Video: Mercedes na prvem prostem treningu testiral sistem DAS

guest
1 Comment
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Aleš99

MAFIJA!