Kdo bo poklican, če bo F1 ekipa zaradi okužbe prvega dirkača letos potrebovala rezervnega voznika

0

Vodja Formule 1 Chase Carey je dal jasno vedeti, da se bo prvenstvo nadaljevalo tudi v primeru, če bo za boleznijo Covid-19 zbolel kateri izmed F1 dirkačev.

Posameznik, ki bo pozitiven na koronavirus, ne bo povzročil odpovedi dirke, «je dejal Carey v začetku tega meseca.

“Če se bo okužil dirkač, imajo ekipe na voljo rezervne voznike.”

Upajmo, da se bo sezona Formule 1 v Avstriji pričela brez pozitivnih primerov, ki so privedli do odpovedi dirke v Avstraliji. Kljub temu pa morajo imeti ekipe pripravljen načrt za nepredviden razvoj dogodkov.

Kdo so torej dirkači, ki bodo poklicani v primeru, da se s koronavirusom okuži kateri izmed 20. voznikov, ki sestavljajo startno vrsto Formule 1.

Mercedes

Mercedesova rezervna voznika sta nekdanja dirkača Formule 1 Stoffel Vandoorne in Esteban Gutierrez, ki bi brez večjih težav zapolnila morebitno vrzel.

Mercedes ima na voljo tudi dirkača svoje akademije Georgea Russela, ki je posojen k Williamsu. Glede na dejstvo, da je Mercedes že potrdil, da bosta Vandoorne in Gutierrez na voljo tudi partnerskim ekipam, se zdi Russell najverjetnejša možnost. Zagotovo bi mladi Britanec priložnost zagrabil z obema rokama.

George Russell je veliki up Mercedesa

Ferrari

Ferrarijev rezervni voznik je dirkač Alfe Romeo Antonio Giovinazzi in v kolikor bo Scuderia potrebovala zamenjavo za Charlesa Leclerca ali Sebastiana Vettla, bo Italijan prva izbira. Ferrari ima v svojih vrstah tudi bivšega dirkača Formule 1 Pascala Wehrleina, ki je sicer zadolžen za delo v simulatorju.

Antonio Giovinazzi

Red Bull

Helmut Marko je že potrdil, da bo v primeru okužbe katerega izmed dirkačev, prva izbira brazilski dirkač Sergio Sette Camara, ki se je letos iz Mclarna vrnil v Red Bullov dirkaški program. Ekipa iz Milton Keynesa bi se sicer lahko odločila, da iz svoje B ekipe Alpha Tauri vpokličejo Pierra Gaslyja ali Daniila Kvyata, ki sta že dirkala za prvo ekipo Rdečih bikov.

McLaren

Pred načrtovanim prehodom na Mercedese pogonske enote v prihodnjem letu ima McLaren dogovor o uporabi enega od njihovih rezervnih dirkačev, če ga bodo potrebovali. To pomeni, da bi lahko v njegovi stari ekipi znova videli tudi Stoffela Vandoorna.

Renault

Renaultov rezervni voznik Guanyu Zhou je bil lani najboljši novinec v Formuli 2, letos pa je osvojil tudi prvo virtualno dirko Formule 1. Težava pa je v tem, da 21-letnik iz Šanghaja še nima dovolj točk za FIA superlicenco, ki bi mu omogočila dirkanje v Formuli 1. Renault bi se tako lahko odločil za vpoklic svojega nekdanjega dirkača Sergeya Sirotkina.

AlphaTauri

Sergio Sette Camara je ob Red Bullu na voljo tudi ekipi AlphaTauri, ki pa bi se lahko teoretično odločila tudi za Sebastiana Buemija, ki trenutno dirka v Formuli E.

Racing Point

Tako kot McLaren lahko tudi ekipa Racing Point ob potrebi uporabi rezervne dirkače Mercedesa.

Alfa Romeo

Robert Kubica bi se lahko vrnil v Formulo 1, če bi Alfa Romeo potrebovala rezervnega voznika, ali pa v primeru, če bi Ferrari potreboval Antonia Giovinazzija. Kubica je sicer za Alfo že dirkal na letošnjih predsezonskih testiranjih.

Haas

Haasova rezervna voznika Louis Deletraz in Pietro Fittipaldi sta že nekaj časa del ekipe Formule 1, vendar še nimata dovolj točk, da bi lahko nastopila na dirki za VN Formule 1. Haas bi tako lahko pomoč poiskal pri Ferrariju, ki bi ameriški ekipi lahko posodil Pascala Wehrleina.

Williams

Novi Williamsov rezervni voznik Jack Aitken še ni dirkal v F1, vendar naj bi se letos prvič preizkusil na prostih treningih. Leta 2017 je v GP3 zaostal samo za Russellom, lani pa je v Formuli 2 zasedel peto mesto. Aitken ima tako dovolj točk za superlicenco, v kolikor bi ga Williams potreboval.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje