Zapravljena priložnost: McLaren 2005

1

Adrian Newey je za sezono 2005 zasnoval dirkalnik Mclaren MP4-22, dirkalnik, za katerega se še danes sprašujemo kako je možno, da s Kimijem Raikkonenom ni osvojil naslova svetovnega prvaka.

Mclaren MP4-20  je nastal pod taktirko Adriana Neweya, ki je kot že mnogokrat, v popolnosti izkoristil spremembo pravilnika v sezoni 2005. V sodelovanju z Mikeom Coughlanom je skonstruiral bolid, ki je dobil kar 10 od 18. dirk. Kljub temu, da je šlo za evidentno najhitrejši dirkalnik na startni vrsti, pa so pri Mclarnu zaradi serije različnih okvar, ob koncu leta ostali praznik rok.

Sezona 2005 je bila sezona sprememb, ki je sledila dominantni Ferrarijevi eri, v kateri je Michael Schumacher osvojil pet zaporednih naslovov svetovnega prvaka. Spremembe, ki so bile uvedene za sezono 2005, so v drugih ekipah vzbudile občutek mirnega optimizma in upanja, da bi to lahko bilo njihovo leto. Motorji so morali namesto enega, zdržati dva dirkaška vikenda, prišlo je do spremembe kotov sprednjega in zadnjega krila, hkrati pa menjava pnevmatik med postanki ni bila več dovoljena.

MP4-20 je bil ekstremno hiter, a nezanesljiv. Raikkonen je zmagal na sedmih dirkah v sezoni, bržkone pa bi dobil vsaj še tri dirke v kolikor ga ne bi doletelo prekletstvo MP4-20. Finca je v Imoli izdala pogonska gred, na Hockenheimu hidravlika, v zadnjem krogu Nürburgringa pa še vzmetenje. Montoya je dodal še tri zmage, Mclaren pa je kljub 10. zmagam ostal brez naslova. Alonso in Renault sta bila enostavno preveč konstantna, francosko moštvo pa je bilo vselej na pravem mestu.

Neverjetno hiter voznik, neverjetno hiter bolid, toda Mclaren leta 2005 ni osvojil ničesar. Sezona je pokazala, če nič drugega, da je Formula 1 veliko več, kot zgolj surova hitrost. Doslednost, zanesljivost, in sposobnost izkoristiti pravi trenutek so kombinacija dejavnikov, ki so Fernandu Alonsu prinesli njegov premierni naslov svetovnega prvaka.

Dirka življenja: Iceman ugasnil vzhajajoče sonce

guest
1 Comment
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Savo

Eden najboljših in najlepših