Formula 1: Top 5 zmag z največjo razliko

0

Lastnik rekord zmage z največjo razliko v zgodovini Formule 1 ostaja Jackie Stewart, ki je leta 1969 na dirki za VN Španije najbližjega zasledovalca premagal za polna dva kroga.

Oglejmo si Top 5 zmag z največjo razliko, ki jih je doživela Formula 1…

5. VN ITALIJE – 1954

Velika nagrada Italije leta 1954 je bila predzadnja dirka prvenstva, Juan Manuel Fangio pa je v Monzo že prišel kot svetovni prvak.

Fangio je v Mercedesu W196 startal s pole-positona, potem ko je bil v kvalifikacijah zgolj dve desetinki sekunde hitrejši od Alberta Ascarija v Ferrariju 625. Vodstvo na dirki so si izmenjali Karl Kling, Stirling Moss, Ascari in Fangio, svetovni prvak pa je zmagal s krogom razlike do najbližjega zasledovalca Mikea Hawthorna. Takšna razlika v tistih časih ni bila tako nenavadna.

4. VN MONAKA – 1967

Jack Brabham je leta 1967 v Monaku svoj Brabham BT-19 postavil na pole position, z drugega mesta pa je startal Ferrarijev dirkač Lorenzo Bandini.

Brabhamove upe na zmago so v nedeljo pokopale težave z motorjem, v prvi plan pa  je stopil njegov moštveni kolega Denny Hulme.

Hulme je štartal s četrtega mesta, vodstvo pa je prevzel v 15. krogu, ko je prehitel Jackieja Stewarta. Dirko po ulicah Monte Carla je zaključil je en krog (več kot tri minute) pred Grahamom Hillom.

3. VN FRANCIJE – 1962

Leta 1962 je v Rouenu potekala velika francoska velika nagrada, boj za naslov pa je potekal med Graham Hillom, Philom Hillom in Bruceom McLarnom.

Vsa velika imena Formule 1 pa je tistega dne pustil daleč za sabo dirkač, ki do tistega dne ni osvojil niti točke: Dan Gurney.

Američan je svoj Porsche kvalificiral šele na šesto mesto s časom, ki je bil za 1,7 sekunde počasnejši od najhitrejšega Jima Clarka. Do 41. kroga je večino dirke vodil Graham Hill, nato pa je moral svoj bolid zaradi okvare ustaviti ob stezi, vodstvo pa je prevzel Gurney.

Nobeden izmed dirkačev ni našel odgovora na Gurneyev napad, Američan pa je zmagal s krogom prednosti pred Tonyjem Maggsom v Cooper Climaxu.

2. VN AVSTRALIJE – 1995

Avstralska VN v Adelaideu je bil zadnja dirka sezone 1995 in prvenstvo je bilo že odločeno v korist Michaela Schumacherja, kar pa še ni pomenilo, da je bila zadnja dirka dolgočasna.

Damon Hill je v boju za pole za dobro desetinko ugnal moštvenega kolega Davida Coultharda, ki pa je na startu prevzel vodstvo.

Škot je v 19. krogu trčil ob uvozu v bokse in vodsto predal Michaelu Schumacherju, ki pa je štiri kroge kasneje trčil z Jeanom Alesijem. Hill je tako imel odprto pot do zmage, dirko pa je dobil s prednostjo dveh krogov (tri minute) pred Oliverjem Panisem.

1. VN ŠPANIJE – 1969

Dirka na stezi Montjuic je bila druga dirka svetovnega prvenstva Formule 1 leta 1969 in Jackie Stewart je bil po zmagi na uvodni dirki znova prvi favorit za končno zmago.

Stewartu se kvalifikacije niso pretirano posrečile, dirko pa je posledično pričel šele s četrtega mesta, medtem ko je s pole positiona startal Jochen Rindt.

Stewart je na startu izgubil še dve mesti, nato pa se je pričela njegova pot proti vrhu. V 69, krogu je po odstopu vodilnega Chrisa Amona prevzel vodstvo, do ciljne črte pa je drugouvrščenega Brucea Mclarna prehitel za dva kroga in slavil s prednostjo skoraj štirih minut.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje