Višina F1 dirkačev: Kako visoki so sedanji in nekdanji dirkači Formule 1

0

Glede na višino sta Aleksander Albon in Esteban Ocon s svojimi 186 cm na vrhu seznama aktualnih dirkačev, a v preteklosti so v najhitrejše, cirkusu zmagovali še višji dirkači…

Tipične dimenzije idealnega dirkača Formule 1 se počasi, a zanesljivo spreminjajo! Po strogi omejitvi skupne teže bolida v poznih osemdesetih letih so lahki in majhni vozniki postali najbolj zaželeni, po skoraj treh desetletjih pa višina na igra več tako ključne vloge.

Uvedena je bila namreč omejitev minimalne teže na 80 kg, ki jo mora imeti voznik skupaj z zaščitno opremo. Vsi tisti, ki so lažji od predpisane meje, pa pridobijo na svoj bolid dodatne uteži in nimajo več genetske prednosti, ki je inženirjem omogočala, da so težo ustrezneje porazdelili pri sami izdelavi bolida.

Zato imamo danes v Formuli ena nekaj visokih dirkačev ki jih vodi mladi Alex Albon s 186. centimetri. Postal je najvišji voznik v zgodovini ekipe Red Bull Racing, saj je za dva centimetra presegel Marka Webbra, moštvenega kolega Sebastiana Vettla v njegovem zmagovitem obdobju.

Kot netipično visok predstavnik Tajske, je bil 24-letni Albon najvišji voznik Formule ena v lanski sezoni, leta 2020 pa si deli prvo mesto z dirkačem Renaulta Estebanom Oconom, ki prav tako meri 186 centimetrov.

Samo centimeter nižji so Antonio GiovinazziNicolas Latifi in George Russell, blizu pa je tudi Lance Stroll s 182. centimetri. 

Max VerstappenDanil Kvjat in Romain Grosjean zaokrožujejo osmerico dirkačev, ki so višji od 180. centimetrov, kar v Formuli 1 nismo doživeli že vrsto let. Sledijo Vettel in Raikkonen s 175. cm, Hamilton in Magnussen (174), Bottas )173) in niti Lando Norris, najnižji voznik med elito s svojimi 170. cm, ni tako nizek kot nekatere legende iz preteklosti. Tukaj lahko izpostavimo predvsem Felipeja Masso (166 cm), Alaina Prosta ( 165 cm) in Jackieja Stewarta (163 cm).

Kar zadeva ekipe, imajo najvišje dirkaške zasedbe Williams (370 cm), Red Bull Racing (366 cm) in Renault (364 cm), Haas (354 cm), Mercedes (347 cm) in McLaren (347 cm).

Kljub temu, da so v preteklosti večinoma dirkali nižji dirkači, pa so skozi zgodovino zelo uspešno dirkali nekateri visokorasli vozniki. Zmagovalec štirih dirk v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, Američan Dan Gurney, je bil visok 193 cm, veliko nižji pa niso bili niti Mike ParkesTroy Ruttman, Carel de Beaufort in Christian Danner.

V novem tisočletju je bil daleč najvišji Justin Wilson, nekdanji voznik Minardija in Jaguarja, s 193 cm, vendar v Formuli 1 ni pustil posebnega pečata. Najvišji svetovni prvak Formule 1 je definitivno Mike Hawthorn. Plavolasi Britanec je bil visok 188 cm, naslov pa je osvojil leta 1958, ko je dirkal. Kako visoka sta bila ena izmed najboljših v zgodovini Formule 1? Michael Schumacher 174 cm, Ayrton Senna 176.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje