Ricciardo: Bianchi bi se lahko po dosežkih kosal z Leclercom

0
ricciardo_bianchi_f1

Daniel Ricciardo verjame, da Charles Leclerc trenutno dosega uspehe, ki bi jih lahko tudi Jules Bianchi, če bi dobil sedež v Ferrariju. Meni, da je pokojni francoski dirkač eden najbolj podcenjenih voznikov Formule 1, proti katerim je tekmoval.

Bianchi si je obetal sedež pri Ferrariju, ki ga je v sezoni 2009 med odsotnostjo Felipeja Masse zasedal Luca Badoer. Bianchi je navdušil kot Ferrarijev testni voznik v Jerezu in tako postal del njihove vozniške akademije.

Prvo priložnost za dirkanje v okviru Svetovnega prvenstva Formule 1 je dobil sezoni 2013 v angleško-ruski ekipi Marussia. Na dirki za Veliko nagrado Monaka leta 2014 je z devetim mestom dosegel svoje prve točke, to pa so bile hkrati edine točke v štiriletni zgodovini ekipe Marussia v Formuli 1.

Video: Bianchi v Monaku do 9. mesta, ki je štelo kot zmaga

To je bil izjemen dosežek za novinca iz drugorazredne ekipe. Toda Bianchijeva kariera se je še isto leto tragično končala po hudi poškodbi glave v nesreči v Suzuki. Umrl je v bolnišnici v Nici, devet mesecev pozneje, v starosti 25 let.

V objavi na Twitterju, ki jo je naslovil “Danov dnevnik”, je voznik Renaulta Daniel Ricciardo izbral pet najbolj podcenjenih nasprotnikov v svoji karieri v Formuli 1. Med njimi je bil tudi Jules Bianchi, kakor je pojasnil:

»Jules pravzaprav ni bil podcenjen, ker ga nikoli nismo videli v vrhunskem bolidu, zato se morda ljudje niso zavedali, kako dober bi lahko bil. Pomislite na njegovo vožnjo z Marussio v Monaku leta 2014, prve točke za ekipo. Monako je podoben Macau, tam ni srečnih naključij, vsak rezultat je povsem zaslužen.”

Ricciardo meni, da bi uspeh, ki ga sedaj Leclerc doživlja v Ferrariju, lahko dosegel tudi Bianchi. Leclerc je v svoji debut sezoni zmagal na dveh dirkah in v skupnem seštevku premagal svojega moštvenega kolega, štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla za 24 točk.

Leclerc in Bianchi sta bila dobra prijatelja. Osem let starejši Bianchi je bil Leclercov »boter«, njegov dirkaški mentor, zaradi česar je zgodba po Ricciardovem mnenju še toliko bolj tragična:

»To je še en del tega, kar dela njegovo zgodbo tako tragično. Bianchi bi bil do zdaj zagotovo v vrhunski ekipi in zmagoval dirke. Na nek način menim, da Charles zdaj počne to, kar bi Jules počel. Kot da je Charles s svojim uspehom zapoznela različica tega, kar bi lahko bil Jules.«

Najbolj tragične smrti v Formuli 1

Ricciardo je Bianchija prvič spoznal, ko sta še dirkala v nižjih kategorijah, a je takoj čutil, da izstopa od ostalih voznikov.

»Že kot junior voznik kartinga je bil Jules ‘ta pravi’. Spoznala sva se na treningu za Formulo Medicine v Viareggiu v Italiji in vsi, čeprav smo bili takrat stari 17 let, smo ga dojemali kot da je že voznik Formule 1. Pobližje sem ga spoznal in postala sva prijatelja. Hitro sem spoznal, kdo je in kaj je počel, preden sem prišel v Evropo.«

Poleg Bianchija je Ricciardo kot premalo cenjene nasprotnike naštel tudi Marcusa Ericssona, Roberta Merhija, Vitantonia Liuzzija in Jensona Buttona.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje