Najboljše dežne predstave v F1: Sebastian Vettel – Monza 2008

0

Eden izmed številnih kvalitet odličnih voznikov je njihova spretnost v slabem vremenu, ko človeški element lahko nadomešča pomanjkljivosti svojih dirkalnikov. Toda kdo so dejansko najboljši od najboljših? Pripravili smo vam nekatere epske predstave dirkačev Formule 1, ki so morali v zahtevnih pogojih za zmago iz sebe iztisniti eno izmed najboljših voženj v svoji karieri.

Sebastian Vettel – VN Italije 2008, Toro Rosso

“Predstavljamo novo zvezdo F1,” je zapisal Autosport po prvi zmagi Sebastiana Vettla, ki je do premiernega slavja prišel že na svoji 22. dirki v elitnem razredu motošporta. Sezona 2008 je bila za ekipo Toro Rosso ena izmed najboljših v njeni zgodovini, kljub temu pa Nemčeve zmage v Monzi ni pričakoval nihče.

Dež med kvalifikacijami je Vettlu v Monzi omogočil, da izkoristi prednosti svojega bolida STR3 s Ferrarijevim motorjem in senzacionalno osvoji pole position. Z dežjem se je začela tudi nedeljska dirka, kljub temu pa so le redki pričakovali, da bo Nemec zdržal pritisk dirkačev z bistveno hitrejšimi dirkalniki.

Dirka se je začela za varnostnim avtomobilom, Vettel pa je zadržal vodstvo pred dirkačem Mclarna, Heikijem Kovalainenom.

Šlo je za “šolsko vožnjo” v dežju v čudovito uravnoteženem Toro Rossu”, je dejal F1 novinar Mark Hughes. “Vettel je dirkal izjemno na način, kot da nima ničesar za izgubiti. Drsel je tako kot, da bi šlo za kvalifikacije.”

Vettel je vodstvo zadržal tudi po prvih postankih v boksih in medtem ko se je zdel Kovalainen poražen, je Nemca vse bolj ogrožal drugi dirkač Mclarna Lewis Hamilton, ki je startal iz 15. startnega mesta.

Hamilton je nato zapeljal na drugi postanek in se na stezo vrnil s pnevmatikami za močan dež, saj so pri McLarnu pričakovali še več dežja. To je bil ključni trenutek, saj bi v primeru še bolj intezivnih padavin Hamilton na teh pnevmatikah lahko ostal do konca, medtem ko bi Vettel potreboval dodatni postanek. Dežja pa na koncu naposled ni bilo in na dodaten postanek je moral zapeljati Hamilton.

Vettel je nato opravil svoj drugi načrtovani postanek in na koncu suvereno slavil, 12,5 sekunde pred Kovalainenom. Nemec je tako postal najmlajši zmagovalec dirke za VN v zgodovini Formule 1.

“Bil je neverjeten dan. Zmagali smo s paketom, ki naj ne bi bil niti blizu stopničk,” se je Vettel spominjal nekaj let kasneje. “Sem izjemno ponosen, da sem bil del tega čudežnega dne.”

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje