Intervju: Jernej Simončič – Slovenec, ki je premagal Maxa Verstappna

1

Slovenec Jernej Simončič je z veličastno predstavo na Nurburgringu premagal vso konkurenco na čelu z F1 zvezdnikom Maxom Verstappnom in slavil veliko zmago na virtualni dirki, ki je potekala namesto odpovedane F1 dirke za VN Avstralije. Da bi bil uspeh še večji je drugo mesto zasedel še en Slovenec Kevin Siggy Rebernak.

Po izjemnem rezultatu smo z Jernejem opravili krajši pogovor…

Jernej, najprej čestitke za izjemen rezultat. Kakšen je občutek premagati vse te zvezdnike, na čelu z Maxom Verstappnom?

Hvala! Ko si v serverju in vidiš “Max Verstappen has joined the race”, je sprva občutek nerealen, sploh pa, ko so poleg Maxa prisotni še drugi znani dirkači. Se pa to hitro spremeni v trenutku, ko speljem iz boksov, saj je takrat glavna misel, v katerem ovinku moram še izboljšati linijo, poleg tega pa še zavedanje, da so vsi zvezdniki le tekmeci, ki verjetno ne bodo dovolj hitri, da bi tekmovali za prva mesta, iz dotedanjih izkušenj sodeč.
Občutek zmage na taki dirki je seveda zelo lep, če je to dirka proti dirkaškim zvezdnikom ali ne, je pa v tem primeru zadovoljstvo še toliko večje, saj so se z zmago, vsaj upam, moje možnosti dirkaške kariere v prihodnosti vsaj malo povečale. Odlično je tudi to, da bom z denarno nagrado lahko končno peljal prijatelje na gokarte. Ko bo konec karantene.

Koliko časa se že ukvarjaš s sim dirkanjem in kako potekajo treningi?

Moja prva dirkaška simulacija je bila Indycar racing 2, ki sem jo pred 20 leti kot otrok veliko igral; prvi volan pa sem dobil ob začetku gimnazije, leta 2007. Pet let sem vozil v prijateljskih ligah, leta 2012 pa sem prvič vozil na najvišjem nivoju v Formula Simracing v simulatorju rFactor.

Jernej Simončič: Odlično je tudi to, da bom z denarno nagrado lahko končno peljal prijatelje na gokarte. Ko bo konec karantene.

Potek treningov je povsem odvisen od tipa dirke. Pred vztrajnostnimi dirkami je večina treninga vožnja v napolnjenem serverju, dokler ne izpraznim tanka oziroma ne obrabim gum, čemur sledi še nekaj kvalifikacijskih krogov. Pred dirkami F1-stila imamo z ekipo (Burst esport) vedno simulacijo dirke, kjer preizkusimo različne strategije, je pa tudi veliko poudarka na treningu za kvalifikacije. Pred dogodki, kakor je bil nedeljski, kjer so dirke kratke, pa je vsa pozornost usmerjena v kvalifikacije, ob čemer imamo v ekipi dovolj izkušenj, da razumemo, kako se bodo gume obrabljale na dirki.

Si pred dirko treniral Nurburgring?

Dan pred dirko smo se z ekipo pogovarjali, katero dirkališče bi lahko bilo izbrano, pri čemer smo povsem pozabili na Nurburgring. Naredil sem nekaj krogov na dirkališčih Zandvoort in Portland, za kateri smo menili, da sta potencialni možnosti, za Nurburgring pa sem izvedel šele na dan dirke.

Drugo mesto je zasedel še en Slovenec, Kevin Siggy Rebernak. Sta bila v stiku? Sta naredila kakšno skupno strategijo?

S Kevinom se nisva nič pogovarjala, vendar mislim, da sva oba dobro razumela situacijo. V prvem delu dirke sem poskušal čim bolj ohranjati gume in preprečiti, da bi se mi Kevin približal na manj kot pol sekunde. Je bilo pa zelo težko prehitevati, tako da je bilo verjetno tudi njemu jasno, da je bolj pomembno braniti drugo mesto, kot pa napadati prvo. V drugem delu dirke sem tudi imel bolj ohranjene gume in sem se lahko odpeljal na varno razdaljo.

Glede na to, da si zmagal v tako močni konkurenci, so se ti odprle kakšne možnosti za naprej?

Odkrito povedano se mi je zdelo, da konkurenca na stezi ni bila ravno najmočnejša, saj sem kljub dvema manjšima napakam v kvalifikacijskem krogu še vedno dobil pole position. Bolj je važno to, da si je dogodek ogledalo več kot pol miljona gledalcev in je bil splošen sprejem tega “nadomestka” dirke F1 odličen, kar je glede sponzorjev vedno pozitivno. Ne morem reči, da bi se mi do zdaj odprla kakšna nova možnost, je pa moj uspeh odlična referenca za prihodnost, ko se bo, vsaj upam, naš mali e-šport večal in večal po številu dirkaških navdušencev in sponzorjev. Sem pa zelo zadovoljen z ekipo Burst, za katero vozim od novega leta naprej in niti ne iščem novih možnosti za v prihodnje – novih sponzorjev pa smo vedno veseli.

Slovenec opravil z vsemi zvezdniki na čelu z Verstappnom in slavil veličastno zmago na Nurburgringu

guest
1 Comment
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Iceman

Bravo Jernej!