FIA: Ferrari je goljufal, toda tega nismo mogli dokazati

0

Ferrari je goljufal, toda tega nismo mogli dokazati…

..To je pravzaprav bistvo, ki ga lahko razberemo iz odziva FIE na bes sedmih F1 ekip, ki so družno izrazile protest proti tajnemu dogovoru med Ferrarijem in krovnim organom svetovnega motošporta.

FIA se tako še naprej pogreza v živi pesek, ki pa ga je ustvarila sama s podtaknjeno novico 10 minut pred koncem testiranj, da je sklenila tajni dogovor s Ferrarijem, ki bo moral opravljati neke vrste družbeno koristna dela, ob tem pa se FIA sploh ni opredelila ali je Ferrari kriv, ali nedolžen.

FIA se je na očitke odzvala s posebno izjavo:

Obsežne in temeljite preiskave, izvedene v sezoni 2019, so sprožile sume, da bi bilo mogoče domnevati, da pogonska enota Scuderie Ferrari ves čas ne deluje v mejah predpisov FIA. Scuderia Ferrari je odločno nasprotovala sumom in ponovila, da je njena Pogonska enota vedno delovala v skladu s predpisi. FIA ni bila povsem zadovoljna, je pa odločila, da nadaljnje ukrepanje ne bo nujno privedlo do dokončnega epiloga zaradi zapletenosti zadeve in materialne nemožnost zagotoviti nedvoumne dokaze o kršitvi.

Iz zgornjega zapisa lahko poenostavljeno razberemo bistvo, da je FIA sicer ugotovila sume na nepravilnosti, a bi pregon in sodni boj zahtevala preveč časa in denarja, posledično pa je bolje obupati in skleniti poravnavo.

Čeprav FIA svoje ravnanje opravičuje s členom pravilnika, ki ji omogoča zasebno preiskavo in sklenitvijo dogovora, je vrhovna motošportna institucija dala jasno vedeti, da njeni komisarji ne morejo v popolnosti nadzirati in regulirati svojega elitnega razreda. Čeprav je želela FIA s to izjavo pomiriti strasti in ohraniti kredibilnost športa, si je pravzaprav pljunila v lastno skledo, kredibilnost Formule 1 pa je s tem resno ogrožena.

Če so želeli ohraniti verodostojnost, ki pritiče takšni organizaciji, bi morali zgolj poskrbeti, da “tajni” dogovor to tudi ostane.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje