F1, ki jo skrbi za zdravje ljudi, je navijače brez pojasnil “stlačila” pred vhod

0

Prva dirka Formule 1 je odpovedana, kar je bilo praktično odločeno že v trenutku, ko je ekipa Mclaren v četrtek dopoldne, zaradi pojava koronavirusa v svojih vrstah napovedala svoj umik iz avstralske dirke. Sledilo je 24 ur zakulisnih igric in popolnega medijskega mrka, preden je 2 uri pred pričetkom prvega prostega treninga končno prišla uradna novica, da je dirka dokončno odpovedana.

Pri vsej zgodbi je najbolj bizarno dejstvo, da sta FIA in Formula 1 odpoved dirke pripisali veliki skrbi za zdravje ljudi v času globalne pandemije koronavirusa, kar je prvovrstna hipokrizija. V kolikor bi jim bilo res mar, ne bi dopustili, da so ljudje zjutraj prišli na prizorišče, nato pa so jih zadrževali pred vhodom, kjer se je razumljivo ustvarila velika gneča. Obiskovalci so bili pred vhodom dobesedno natlačeni, razdalja med njimi pa je bila bistveno manjša, kot bi bila na samih tribunah. Temu bi se se z lahkoto izognili, v kolikor bi Formula 1 dirko preprosto odpovedala v trenutku, ko je svoj umik najavil Mclaren, toda tega ni storila.

Vzrok? Denar. Sledile so zakulisne igrice kdo bo popustil prvi in kdo bo moral plačati bajno odškodnino v primeru odpovedi dogodka. Zadeva je šla celo tako daleč, da so se zjutraj povsem običajno odprla vrata dirkališča, kuharji pa so že pripravljali zajtrke za celotno karavano. Predstavnik FIE je ob tem dejal, da mednarodna zveza sama ne more odpovedati dogodka, saj je v igri preveč komercialnih pogodb. FIA bi lahko dirko odpovedala zgolj v primeru, da je na dirki manj kot 12 dirkalnikov.

Kljub temu, da se je celotno noč razpravljalo o morebitni odpovedi na vseh nivojih, je Formula 1 zjutraj odprla svoj paddock kakor, da se ni zgodilo nič. Medtem je organizator dirke potrdil, da se dirkaški vikend nadaljuje kot običajno, nedolgo zatem pa je avstralski premier v izjavi za javnost ukazal, da se dirka lahko nadaljuje, toda za zaprtimi vrati.

Višek bizarnosti je bil twit predsednika FIE Jeana Todta, ki je sredi noči, medtem ko se je odločala usoda dirke v Avstraliji objavil fotografijo iz zasebne zabave poslovnega kluba. Isti Todt je po odpovedi dirke twitnil, da je varnost na prvem mestu. Razumi kdor more.

Čeprav je bilo že dolgo jasno, da se lahko pojavijo velike težave, je Formula 1 na drug konec sveta odpeljala dirkače, ekipe, novinarje in nenazadnje več tisoč navijačev, jih pripeljala na dirkališče, izpostavila izjemno tesnemu stiku in jih nato poslala domov. Bravo! zdravje je pač na prvem mestu!

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje